Rusija prijeti zabranom Facebooka

Nije prvi put da vlasti oštro nastupaju prema američkim internetskim divovima. Iz istog razloga već je blokiran i Linkedin.

Martina Čizmić | 26.09.2017. / 15:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruske vlasti zaprijetile su blokadom američke društvene mreže Facebook u 2018. ako ne bude poštovala novi zakon kojim se od internetskih tvrtki traži da pohranjuju osobne podatke svojih korisnika u Rusiji.

Poštivanje tog zakona "obvezno je za sve. U svakom slučaju učinit ćemo da se zakon poštuje ili tvrtka neće moći raditi na ruskom teritoriju", izjavio je šef agencije za reguliranje telekomunikacija Aleksandar Žarov, prenose ruske agencije.

Istaknuo je kako čeka da ga Facebook obavijesti o mjerama koje namjerava poduzeti.

Nije prvi put da vlasti oštro nastupaju prema američkim internetskim divovima u vezi s primjenom tog zakona koji je već doveo do blokade profesionalne mreže Linkedin.

No, do najnovijih izjava dolazi u napetom ozračju, nekoliko dana nakon što je Facebook pristao predati američkom Kongresu sadržaj poruka koje je financirala Rusija kako bi utjecala na predsjedničke izbore 2016.

Dolazi i u trenutku kad se Rusija priprema za vlastite predsjedničke izbore u ožujku iduće godine.

Facebook je jedan od glavnih komunikacijskih kanala koje koristi oporbeni političar Aleksej Navalni. Žestoki kritičar Kremlja, kojeg ignoriraju nacionalne televizije, uspio je zahvaljujući Facebooku proljetos izvesti na ulice desetke tisuća mladih.

Usvojen 2014. usprkos žestokim kritikama i na snazi od 2015., zakon traži od stranih internetskih tvrtki da u Rusiji pohrane osobne podatke svojih ruskih korisnika.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti