Senat stisnuo kočnicu: Nećemo tako brzo i naglo raspravljati o TikToku

Nakon prvotnog šoka oko izglasavanja zakona u američkom Zastupničkom domu Kongresa, čini se kako se strasti smiruju.

Martina Čizmić | 15.03.2024. / 15:40

TikTok (Foto: Afp)

 Nakon što je prijedlog zakona kojim bi se vlasnika TikToka, ByteDance, prisilio da se pokori američkim zahtjevima, projurio kroz Kongres, u Senatu je ipak stisnuta kočnica.

Senatori su pozvali na opreznu i iscrpnu raspravu o prijedlogu zakona prije nego što on dođe na red za glasanje. Naime, iako su neki svjesni da će odgađanje glasovanja dati TikToku vremena da odradi još jednu gerilsku kampanju i možda pokuša utjecati na senatore, drugi ipak pozivaju na odlučvanje hladne glave i usporavanje cijelog procesa.

Mark Zuckerberg Dok je TikTok u problemima, konkurenti slave: Evo tko bi mogao profitirati zabranom popularne platforme

Senator Ted Cruz istaknuo je da bi Senat trebao dobro proučiti prijedlog zakona prije glasovanja. S druge strane, senator Josh Hawley, koji je glasni kritičar TikToka, ističe kako bi odgađanje glasovanja u Senatu moglo "ubiti prijedlog" i dovesti do situacije da se "sljedeće godine u isto vrijeme raspravlja o istom prijedlogu".

Podsjetimo, iako je bivši američki predsjednik Donald Trump započeo cijelu priču predsjedničkom odlukom još 2020. godine, u posljednje je vrijeme promijenio priču. Umjesto TikToka, Trump najvećom prijetnjom smatra - Metu, odnosno Facebook.

TikTok Zahuktava se situacija oko TikToka: Kina osudila "nasilničke metode" SAD-a

Samo će postati veći i jači ako uklonimo TikTok, istaknuo je u svojoj objavi na Truth Socialu, Trump.

Inače, da bi se prijedlog zakona našao na glasovanju u Senatu, mora proći raspravu pred senatskim odborima, a tamo, kako piše Washington Post, ima puno važnijih prijedloga koji čekaju raspravu. Prema nekim izvorima, ako prijedlog zakona bude upućen na raspravu na odbor za trgovinu, pitanje je hoće li doći na red za raspravu ove godine.

Zabrana, ilustracija Američki ultimatum TikToku: Imate pet mjeseci ili ćemo vas zabraniti

S obzirom na to da i nakon rasprave i prihvaćanja u Senatu, zakon još uvijek mora dobiti potpis predsjednika SAD-a, kako bi postao pravovaljan, čini se kako TikTok neće tako nestati s američkog tržišta.

Izvor: Washington Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti