Sve više Googleovih inženjera želi napustiti kompaniju!

Sve se više govori o Googleovim problemima, a čini se da bi zbog tih problema i pada cijene dionice, ove godine brojni inženjeri mogli napustiti kompaniju

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.01.2015. / 09:21

Sve više Googleovih inženjera želi napustiti kompaniju!

Neki tržišni analitičari koji prate Google već neko vrijeme upozoravaju kako se 'ostvaruje noćna mora Larryja Pagea' i kako su pred Googleom veliki problemi, a jedan je bivši zaposlenik prošle godine upozorio kako će 2015. biti 'katastrofalna za Google'. Naime, osim smanjene prodaje od oglašavanja, problema s EU, Google su posljednjih godina napustili neki od važnijih zaposlenika (poput npr. Nikesha Arore), a čini se da za ovu kompaniju slijedi veliki val odlazaka talentiranih inženjera. Tako je prvo bivši Googleovac i sadašnji izvršni direktor Beeswaxa Ari Paparo na Twitteru objavio kako uskoro možemo očekivati masovno napuštanje inženjera – oni će prvo pokupiti svoje godišnje bonuse i nakon toga će veliki dio njih napustiti kompaniju i započeti s novim poslovnim izazovima u brojnim startupovima.

S njim se slažu i neki drugi bivši zaposlenici Googlea poput Huntera Walka koji kaže kako je uobičajeno da zaposlenici velikih kompanija početkom godine pokušavaju promijeniti posao te se slaže da će zaposlenici Googlea u povećanom broju početi s napuštanjem kompanije nakon isplate bonusa. Problem za Google posljednjih godinu dana jest i kretanje cijene njihove dionice koja je jedno vrijeme premašila 600 dolara, a sada iznosi sto dolara manje i, prema novinarima Business Insidera, to je još jedan razlog zbog kojeg možemo očekivati odlazak zaposlenika iz kompanije jer se u Silicijskoj dolini bonusi često isplaćuju u dionicama – s obzirom da je cijena dionice Googlea sto dolara manja u odnosu na prošlu godinu, to znači da je i vrijednost bonusa manja. Svih je ovih stvari svjestan i Larry Page koji će pokušati sve što je u njegovoj moći da zaustavi pad cijene dionica, zadrži talentirane inženjere i poveća profit kompanije – jedan od načina na koji bi Google to mogao napraviti jest iskorištavanjem svoje dominantne pozicije na mobilnom tržištu na kojem većinu zauzima njihov Android.

Tako bi mogli početi s određenim naplatama proizvođačima pametnih telefona koji koriste ovaj mobilni operativni sustav, odnosno mogli bi povećati proviziju programerima koji svoje aplikacije prodaju putem online trgovine Google Play. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti