Sve više Hrvata priliku vidi na App Storeu – Nikola zarađuje na vremenskoj prognozi!

Ukoliko koristite iPhone i pratite App Store zasigurno ste u protekla dva tjedna primijetili aplikaciju „Meteo stanica“, jer ta je aplikacija neko vrijeme bila broj jedan hrvatskog App Storea među besplatnim aplikacijama.

Zimo Zimo Ivan Klarić | 09.11.2011. / 11:16

Sve više Hrvata priliku vidi na App Storeu – Nikola zarađuje na vremenskoj prognozi!

Ukoliko koristite iPhone i pratite App Store zasigurno ste u protekla dva tjedna primijetili aplikaciju „Meteo stanica“, jer je ista neko vrijeme bila broj jedan na hrvatskom App Storeu među besplatnim aplikacijama.

Korisnicima nudi mogućnost pregledavanja meteoroloških prilika u realnom vremenu. U tjedan dana preuzelo ju je oko 5.000 ljudi.

Poučeni iskustvima brojnih projekata iz svijeta, koji su na App Storeu stekli ogromna bogatstva, izmjerena u milijunima dolara i hrvatski su programeri, entuzijasti i mladi poduzetnici krenuli s osmišljavanjem i izradom različitih mobilnih aplikacija.

Manje-više, dva su načina zarade na App Storeu – prvi je da napravimo aplikaciju koju je netko spreman kupit, a drugi je da ju ponudimo besplatno pa od prodaje nje kao oglasnog prostora zaradimo novac.

Priču o inovativnoj aplikaciji „Lociraj Popust“, koja po prvi puta spaja ponudu i potražnju u realnom vremenu, a koju su izradili hrvatski poduzetnici, predstavili smo prije nekoliko dana. Inovativna aplikacija koja omogućava korisniku da postavi alarm na proizvod koji želi kupiti, a on će zazvoniti kad netko spusti cijenu tog proizvoda zarađivat će od prodaje oglasnog prostora kompanijama, a priča koju vam danas donosimo spada u onu skupinu aplikacija koje zarađuju od prodaje same aplikacije.

Glavni lik u ovoj priči je developer Nikola Stepan, čovjek čija aplikacija DHMZ drži sam vrh hrvatskog App Storea među plaćenim aplikacijama u kategoriji vrijeme, a druga aplikacija Meteo stanica jedno je vrijeme bila na čelu u konkurenciji svih besplatnih aplikacija na hrvatskom AppStoreu.

Kako ste došli na ideju o izradi aplikacija koje prate vremensku prognozu?

Vremenske aplikacije su tradicionalno vrlo popularne među korisnicima pametnih telefona i na globalnom tržištu ih ima jako puno. Ali domaćih vremenskih aplikacija za iPhone nema baš previše tako da je tu bilo prostora.

DHMZ je na samom vrhu među aplikacijama koje se plaćaju na AppStoreu? Zbog čega je privlačna ljudima?

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je temeljna ustanova za meteorologiju i hidrologiju na području Hrvatske, postoji već više od 50 godina i ljudima uljeva povjerenje kad su u pitanju vrijeme i prognoza. To je razlog zbog čega sam odabrao baš njih kao izvor podataka.

Meteo stanica pokazuje vremensku prognozu u realnom vremenu? Ima li tako nešto u Hrvatskoj i regiji? Koliko ona broji downloada?

Mislim da je to zasad jedina domaća vremenska aplikacija s podacima u realnom vremenu. Ima minimalistički dizajn, sve informacije su na jednom ekranu pa je vrlo praktična za korištenje. U prvih tjedan dana preuzeta je više od 5000 puta, a ocjene korisnika su većinom pozitivne.

Kako ćete zaraditi ne Meteo stanici?

„Meteo stanica“ je besplatna i bez reklama, tako da direktno od nje ne mogu zaraditi. Služi za osobne potrebe i kao reklama za ostale moje aplikacije (prije svega DHMZ). U planu je i „Meteo stanica Pro“ će se naplaćivati.

Zbog čega DHMZ i Meteo stanicu niste spojili u jedno?

Glavni razlog je to što ne koriste isti izvor podataka. Podaci u „DHMZ“ aplikaciji su službeni, a podaci u Meteo stanici dolaze iz privatnih meteoroloških stanica. Drugi razlog je različiti dizajn i cijena.

Koliko dugo se bavite programiranjem za iPhone/iPad? Što je sve potrebno i koliko je početno ulaganje?

Nešto više od godinu dana. Početno ulaganje je bilo 3500 kn za rabljeni MacBook i $99 za godišnju članarinu kod Apple-a. Od softvera je potrebna razvojna okolina (Xcode) koja je besplatna.

Da li sami radite dizajn aplikacija ili koristite nečije usluge?

Dizajn većine mojih aplikacija zasluga je dvoje mladih i perspektivnih dizajnera - Ive Sabolić i Nikole Horvata.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti