Tesla ažurirao softver Model S-a, najveća novost — autopilot

Kao što je ranije najavljivao, Tesla je vlasnicima Model S automobila omogućio korištenje autopilota.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 15.10.2015. / 08:03

Tesla Model S prvi električni automobil na svijetu s titulom najsigurnijeg

Naime, autopilot je svojevrsna autonomna vožnja, dakle automobil pomoću ugrađenih senzora upravlja cestom bez potrebe za čovjekovom intervencijom — donekle.

Musk je na press konferenciji za novinare istaknuo kako bi vozači i dalje trebali držati oko na cesti, a ruke na volanu, iako je Tesla u mogućnosti sam voziti po autocestama i zaobilaznicama. Tehnologija još nije usavršena da vozi po normalnim cestama!

Novo ažuriranje tek je u beta fazi, no već pokazuje da je autonomna vožnja moguća, dok sam Musk tvrdi da će autonomni automobili biti spremni za dvije-tri godine, no ono što će se čekati jest regulacija zakona koja će odrediti tko je kriv u slučaju sudara.

Osim što će nova 7.0 verzija imati mogućnosti voziti automobil sama, od ostalih značajka zanimljivo je da automobil može prelaziti iz trake u traku na način da samo uključite žmigavac. Nadalje, nova verzija ima i Autopark koji će za vas potražiti slobodno mjesto na parkingu i smjestiti auto na to mjesto, bez potrebe da sjedite u automobilu. Tu je i automatsko skretanje koje udaljava automobil od opasnosti, te upozorava vozača u slučaju da postoji opasnost od bočnih sudara.

Nadolazeća 7.1 verzija imat će mogućnost da se automobil sam parkira u garažu i izađe iz nje kada obavijestite automobil o tome.

Dakle, bez obzira na sve, ruke i dalje morate držati na volanu, a kako to sve izgleda i koliko je zapravo nama vozačima to još uvijek novo i neprirodno možete vidjeti u videu u nastavku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti