Ukrajinski tinejdžer izumio dron za otkrivanje mina: "Očajnički sam želio pomoći zemlji"

Mladi ukrajinski izumitelj toliko je želio pomoći svojoj zemlji u prevladavanju ratnih strahota, da je izumio dron za otkrivanje mina, koji je već dobio brojne nagrade u svijetu.

Branimir Vorša | 21.11.2022. / 10:40

Igor Klijmenko i njegov prototip drona za otkrivanje mina
Igor Klijmenko i njegov prototip drona za otkrivanje mina (Foto: smithsonianmag.com/Igor Klymenko/YouTube/Cheggdotorg)

Igor Klijmenko (17), ukrajinski je tinejdžer kojem je rat u Ukrajini uzeo većinu djetinjstva,a njegovoj obitelji sigurnost i normalan život. Ipak, čvrsto je odlučio da mu rat neće oduzeti jednu stvar za koju smatra da je najbitnija - obrazovanje. Upravo marljivim učenjem i zanimacijom za znanost i matematiku, Klijmenko je uspio postići svoj cilj i doprinijeti borbi protiv ratnih strahota u svojoj zemlji, ali i šire.

Ukrajinski samoubilački mornarički dronovi Ukrajina počela prikupljati donacije za izgradnju flote ubojitih mornaričkih dronova, koja će utjerati strah u kosti Rusima

Sjećam se da sam čuo eksplozije bombi koje su padale na moj rodni grad, Kijev, čim je započela ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. Moji su roditelji odmah odlučili preseliti obitelj iz Kijeva na selo, gdje smo se sklonili u podrum. BIlo je to nevjerojatno zastrašujuće i stresno vrijeme za cijelu zajednicu. Bila je zastrašujuća pomisao da u svakom trenutku možemo izgubiti voljenu osobu, a naši domovi mogu biti uništeni, prisjeća se Klijmenko, pišući za portal Metro.

Donio je odluku da mu rat ipak neće oduzeti budućnost, koju je vidio u dovršetku obrazovanja.

Unatoč neprestanoj grmljavini raketa i pucnjevima, shvatio sam da je ovo nova stvarnost s kojom ću morati naučiti živjeti. Kao i za mnoge moje vršnjake, ti rani dani rata bili su ispunjeni online učenjem za završetak srednje škole. Shvatio sam da je rat već toliko toga uzeo od svih nas - no ne bih dopustio da mi oduzme obrazovanje, kaže ukrajinski tinejdžer.

Ključna odluka i velika podrška

Obzirom da su mu znanost i matematika omiljeni predmeti, odlučio ih je iskoristiti kako bi dao svoj doprinos naporima protiv rata i ratnih strahota. Tako je i napravio uređaj za otkrivanje mina.

Dron LANIUS VIDEO Izraelska tvrtka predstavila budućnost ratovanja u urbanim sredinama - brz, okretan i ubojit dron

Moji omiljeni predmeti oduvijek su bili matematika i znanost i dugo sam sanjao o tome da izumim nešto što bi moglo pomoći svijetu. Odlučio sam uložiti svu svoju energiju u izgradnju uređaja za otkrivanje mina kako bih zaštitio ne samo svoje sugrađane Ukrajince, već i sve žrtve rata. Imao sam veliku sreću što sam imao izuzetne učitelje koji su me nadahnuli da svoju ljubav prema znanosti iskoristim tako što sam zone sukoba učinio sigurnijima. Neki su morali u vojsku, a braneći našu zemlju nastavili su me podržavati telefonom i Zoom pozivima kako bih završio školsku godinu i nastavio svoj projekt drona. Bez njihove podrške možda nikad ne bih uspio napraviti uređaj koji radi, kaže Klijmenko.

Pojašnjava da je njegovo istraživanje počelo zapravo puno ranije, dok je imao tek 9 godina i dok su Rusi okupirali Krim.

Djetinjstvo posvećeno znanosti

Očajnički sam želio pomoći. Počeo sam čitajući bilo koju knjigu o robotici koju sam mogao naći i često sam ostajao nakon nastave kako bih razgovarao o svom projektu sa svojim učiteljima. Nikad prije nisam izradio dron, ali sam bio odlučan pronaći način korištenja robotike za razminiranje, piše Klijmenko.

Lijekovi, ilustracija Tehnologija spašava živote: MSD dronovima distribuira lijekove u krizna područja

Svoje djetinjstvo, kaže, proveo je na taj način, a tijekom posljednje dvije godine tražio je i pomoć znanstvenika iz cijelog svijeta.

Zajedno s ovim znanstvenicima i mojim učiteljima, započeli smo ispitivanjem kako moderna robotika može poboljšati postojeću tehnologiju uklanjanja mina čineći je pametnijom i agilnijom. Odlučili smo upotrijebiti umjetnu inteligenciju kako bismo dobili precizne koordinate gdje se nalazi mina. Ubrzo sam shvatio da bi bespilotna letjelica predstavljala veliku prednost, jer ne bi aktivirala mine, te bi se mogla prilagoditi za rad i s protupješačkim minama, koje detoniraju kada osoba stane na njih, i s protutehničkim minama, koje se mogu aktivirati daljinski, ili pritiskom na cestu iz automobila ili tenkova, pojašnjava mladi ukrajinski genijalac.

Brojne nagrade za izum

Nacrte za svoj uređaj je napravio uz pomno savjetovanje s učiteljima te znanstvenicima iz cijelog svijeta s kojima je razgovarao.

Trenutno radim na izradi minimalno održivog proizvoda kako bi se uređaj mogao testirati u stvarnom svijetu i koristiti za pomoć u oslobađanju Ukrajine i svijeta od mina... Ne znam je li predsjednik Zelenskij upoznat s mojim radom, ali bilo je sjajno vidjeti toliku podršku mom projektu u Ukrajini i diljem svijeta, uključujući ukrajinski parlament, službeni Instagram račun Ukrajine i Obrazovanje ne može čekati, piše Klijmenko.

Kineski dron Wing Loong Kinezi pomoću velikog drona stvaraju kišne i snježne oblake

Dodaje kako ima dva službena patenta za dvije značajke dronova koje je napravio za prototipove svojeg drona za otkrivanje mina. Ti prototipovi su isto tako osvojili nagrade, uključujući: Chegg.org Global Student Prize, prvo mjesto na Sveukrajinskom istraživačkom natjecanju pri Nacionalnoj akademiji znanosti Ukrajine za akademsku godinu 2021.-2022., zlatnu medalju na malezijskom 21stTechnology Expou , te srebrnu medalju na 48. Međunarodnoj izložbi izuma u Ženevi.

Osjećaj normalnosti u strahotama rata

Klijmenko kaže da mu je nastavak obrazovanja dao osjećaj normalnosti u vremenu ratnih strahota u njegovoj zemlji.

Iz podruma u kojem smo bili moja obitelj i ja, nastavio sam učiti i marljivo raditi kako bih završio srednju školu. Bilo je to nezamislivo teško vrijeme za sve nas, ali nastavak učenja dao mi je mali osjećaj normalnosti. Čak i u tim najgorim vremenima, znao sam da obrazovanje ima moć pomoći mojim ljudima mnogo više nego što su nam bombardiranja mogla nauditi. Obrazovanje mijenja živote, svugdje, svaki dan, ističe.

Po završetku škole uključio se u Ukrainian Global Scholars, program koji pomaže u osiguravanju stipendija srednjoškolcima za pohađanje škola i fakulteta u inozemstvu uz obećanje da ću pomoći obnovi naše zemlje u nadolazećim godinama.

Povratak u Ukrjainu s još više znanja

Nedavno sam se preselio u Kanadu, gdje studiram računalne znanosti na Sveučilištu Alberta, dok sam u isto vrijeme pohađao online diplomu iz robotike na Kijevskom politehničkom institutu. Znanje koje steknem na ovim prestižnim tečajevima pomoći će mi da dodatno poboljšam svoj projekt, kaže Klijmenko.

Iako mu je teško biti toliko daleko od kuće, kako sam priznaje, jer se brine za svoju obitelj koja je ostala u Ukrajini, on se zapravo veseli povratku u Ukrajinu, ovaj put s više znanja kako bih oslobodio svoju zemlju i svijet od mina.

Izvor: Metro

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti