Volvo razvija tehnologije koje će smanjiti broj prometnih nesreća i spasiti brojne živote

Do 2020. Volvo će predstaviti automobile s naprednim autonomnim mogućnostima koji će biti opremljeni brojnim tehnologijama za izbjegavanje prometnih nesreća

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.01.2016. / 09:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije devet godina iz Volva su objavili kako će, zahvaljujući razvoju napredne tehnologije koju će implementirati u svoje automobile, smanjiti broj prometnih nesreća, ozlijeđenih i smrtno stradalih u njihovim automobilima. Od najave tih planova do danas ova je kompanija ostvarila veliki napredak i predstavila brojne sigurnosne opcije u svojim automobilima, a tijekom sljedećih godina nastavit će s razvojem i implementacijom novih opcija te se nadaju da će do 2020. u prodaji imati automobile s naprednim autonomnim mogućnostima u kojima će rizik od nesreća biti sveden na minimum. Ovo su neke od tehnologija koje se već danas djelomično primjenjuju i koje možemo očekivati u većini vozila ove kompanije:

Senzori uočavanja pješaka - senzori u automobilima prepoznaju pješake u blizini i, u slučaju da je pješak preblizu automobilu, upozorit će vozača, odnosno ako nema vremena za upozorenje, automobil će automatski zakočiti.

Senzor prepoznavanja biciklista – opcija slična prepoznavanju pješaka te će automobil, u slučaju da se biciklist približi automobilu, upozoriti vozača, odnosno zakočiti kako bi izbjegao sudar.

Senzor uočavanja životinja – u slučaju da na cestu zaluta neka veća životinja, kamere i senzori prepoznat će njeno kretanje i usporiti, odnosno zaustaviti automobil kako bi se izbjegao udarac u životinju.

Brojne sigurnosne opcije uključuju i zračne jastuke za pješake – u slučaju udarca pješaka s prednjim dijelom automobila, aktivira se zračni jastuk s vanjske strane koji će ublažiti udarac.

Računalo u automobilu, kada je aktivirana opcija kontrole vožnje, putem radara i senzora održava siguran razmak između vozila – vozač će odrediti brzinu vožnje, a automobil će sam kontrolirati gas i kočnice te paziti da se automobil ne približili previše vozilima ispred.

Opcija održavanja automobila unutar trake – tehnologija koja će spriječiti da automobil nekontrolirano prelazi u druge trake.

Upozorenje na mrtvi kut – ako vozač želi promijeniti traku, senzori u automobilu upozorit će vozača na druga vozila koja se nalaze oko automobila kako bi spriječili potencijalni sudar.

Tehnologija izbjegavanja sudara – kamere, radari i ostali senzori na vrijeme će prepoznati situacije u kojima bi moglo doći do sudara i automatski zakočiti.

Senzor koji sprječava sudare kada automobil ide unatrag.

Izvor: Tech Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti