Xiaomi predstavio svoj novi preklopni telefon: Izgleda li vam poznato?

Uz Xiaomi MIX Fold 2, Xiaomi je predstavio i Xiaomi Pad 5 Pro, Redmi K50 Ultra te mnoštvo proizvoda iz njihovog ekosustava.

Martina Čizmić | 12.08.2022. / 14:47

Xiaomi MIX Fold 2 (Foto: Xiaomi)

Nakon što su Samsung i Motorola predstavili vlastite preklopne pametne telefone, isto je učinio i kineski Xiaomi. Xiaomi MIX Fold 2, kako je rečeno na predstavljanju, donosi velik tehnološki skok u areni ultra-tankih sklopivih pametnih telefona.

Uz Xiaomi MIX Fold 2, Xiaomi je predstavio i Xiaomi Pad 5 Pro, Redmi K50 Ultra te mnoštvo proizvoda iz njihovog ekosustava.

No pozornost je ipak ukrao Xiaomi MIX Fold 2 koji je, kako ističu, jedan od najtanjih sklopivih pametnih telefona na tržištu. Presavijenog kućišta debeo je tek 11,2 mm, dok je u otvorenom stanju debeo 5,4 mm.

Micro Waterdrop šarke

Xiaomi MIX Fold 2 (Foto: Xiaomi)

Kako bi to postigli, istaknuli su iz Xiaomija, posebnu su pozornost posvetili šarkama. Razvili su vlastitu šarku Micro Waterdrop koja ima manji radijus savijanja, tanje module zaslona, prilagođenu mini rotirajuću šarku te koristi integrirani precizni postupak bez lemljenja za stvaranje dvokrilne plutajuće ploče od karbonskih vlakana. To je smanjilo broj dijelova na samo 87, omogućujući lakši i tanji dizajn šarki.

Osim toga, obje strane šarke koriste tehnologiju slaganja prostora i imaju velike skrivene prostore s obje strane šarke za mekane ploče, čime, kažu u Xiaomiju, postižu 20 posto veću iskorištenost prostora i nude ravno kućište s uravnoteženom raspodjelom težine.

Xiaomi MIX Fold 2 ima dva flagship AMOLED zaslona u dvije različite dimenzije. Vanjski zaslon ima klasični omjer stranica 21:9, što omogućuje izvrsnu kompatibilnost s većinom aplikacija i pri rukovanju u obzir uzima korisničko iskustvo. Zaslon dijagonale 6,56" donosi Samsungov materijal E5, razlučivost od 2520x1080 piksela, podršku za visoku stopu osvježavanja od 120 Hz i P3 raspon boja, te svjetlinu do 1000 nita.

S unutarnje strane, Xiaomi MIX Fold 2 opremljen je 8,02" Samsungovim zaslonom Eco OLED u koji je implementirana tehnologija POL-LESS, koja ultratankim filtrom u boji zamjenjuje tradicionalni polarizator te koristi crni matrični materijal za smanjenje refleksija na zaslonu. Ima razlučivost od 2160x1914 piksela, podržava P3 raspon boja i LTPO 2.0 AdaptiveSync Pro frekvencije 1-120 Hz. Ultra-tanki anti-refleksni film omogućuje zaslonu smanjenje refleksije na manje od 2 posto.

Operativni sustav prilagođen sklopivom uređaju

Xiaomi MIX Fold 2 (Foto: Xiaomi)

Xiaomi MIX Fold 2 radi na najnovijem operativnom sustavu MIUI Fold 13 prilagođenom sklopivom uređaju. Dizajn radne površine pametnog zaslona prilagođava se sklopivom zaslonu i udvostručuje područje gledanja što omogućuje korištenje stotina dostupnih MIUI widgeta bez deformacija.

Aplikacije su prilagođene velikom ekranu, a velik broj sučelja aplikacija je redizajniran za bolje iskustvo. Kalendar, upravljanje datotekama, diktafon, bilješke i druge aplikacije primjenjuju novi, okomiti dizajn, kako bi u potpunosti iskoristili prednosti velikog zaslona. Prilagodba aplikacija trećih strana provedena je u skladu s rješenjima dostupnim u Androidu 12L, pružajući više mogućnosti izvorne podrške za aplikacije trećih strana.

Korisnici sada mogu prijeći s tri prsta za dijeljenje zaslona. Plutajućim prozorima može se brzo pristupiti preko bočne trake, koja se također može koristiti za izlaz iz načina podijeljenog zaslona.

Leica kamere s optičkom izvrsnošću

Kako bi se osigurala optička izvrsnost, Xiaomi MIX Fold 2 opremljen je glavnom kamerom IMX766 rezolucije 50 megapiksela, sa 7P lećama koje sve koriste ALD premaze niske refleksije. Također su predstavljene i ultraširokokutna kamera rezolucije 13 MP i telefoto kamera rezolucije 8 MP s 2x optičkim zumom i mogućnostima portreta.

Uz Leica certificirani Summicron objektiv, Xiaomi MIX Fold 2 nudi pristup dvama fotografskim stilovima: "Leica Authentic Look" i "Leica Vibrant Look". S podrškom za Xiaomi ProFocus, Xiaomi MIX Fold 2 nudi brzo pokretanje kamere, brza okidanja i podršku za kontinuirano okidanje do 30 sličica u sekundi.

Podržava Dolby Vision HDR snimanje, kao i Dolby Vision i Dolby Atmos za gledanje videozapisa.

Xiaomi MIX Fold 2 (Foto: Xiaomi)

Snapdragon 8+ Gen 1 u ultratankom kućištu

​​Xiaomi MIX Fold 2 koristi prednosti najnovije mobilne platforme Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. TSMC-ov 4nm proizvodni proces omogućuje povećanje energetske učinkovitosti uz integriranje desetaka milijardi tranzistora u područje veličine nokta. Napredni proces, ističu iz Xiaomija, omogućuje i CPU i GPU jedinicama povećanje performansi od 10 posto, uz istovremeno smanjenje potrošnje energije obje jedinice za 30 posto. 

Treba istaknuti kako ovaj uređaj ima sustav hlađenja opremljen VC jedinicom površine do 2520 mm, što omogućuje poboljšanje toplinske vodljivosti od 50 posto u usporedbi s tipičnim jedinicama. Unutarnji sloj baterije prekriven je drugom generacijom bor nitridnog filma koji odvodi toplinu, s površinom do 3715 mm. Što u konačnici produljuje trajanje baterije kapaciteta 4500mAh. 

Xiaomi MIX Fold 2 dolazi u tri verzije, s 12GB RAM te 256 odnosno 512GB te 1TB prostora za pohranu. 

Prema trenutno dostupnim informacijama, uređaj će biti dostupan u kontinentalnoj Kini po cijeni koja se kreće od otprilike 10 tisuća kuna na više. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti