Zakonom o mladima i medijima Njemačka kreće u borbu protiv mobinga, seksualnog zlostavljanja, ali i digitalnog uhođenja

Novi zakon nalaže internetskim kompanijama kao i proizvođačima video igrica uvođenje tehničkih mjera s ciljem zaštite djece i mladih.

Hina | 14.10.2020. / 16:20

Djeca igraju videoigre (Foto: Getty images)

Njemačka vlada prihvatila je na svojoj sjednici u srijedu novi zakon o zaštiti djece i mladih na internetu.

Mi želimo naš zakon o mladima i medijima napokon dovesti u digitalnu eru, rekla je ministrica obitelji Franziska Giffey nakon redovitog sastanka kabineta u srijedu.

Ona je objasnila kako je zakon posljednji put reformiran prije 20 godina u „eri videokaseta i CD-roma“.

Medijsko okruženje djece i mladih se dramatično promijenilo u posljednjih 20 godina, rekla je Giffey i objasnila kako djeca i mladi u dobi od 9 do 17 godina dnevno na internetu provode 2,4 sata. 41 posto djece i omladine je na internetu doživjelo mobing, uvrede i prijetnje nepoznatih.

Djeca i mladi su svakodnevno na internetu suočeni sa slikama, videima i komentarima koji ih čine nesigurnima i ulijevaju im strah, rekla je Giffey.

Novi zakon nalaže internetskim kompanijama kao i proizvođačima video igrica uvođenje tehničkih mjera s ciljem zaštite djece i mladih od tzv. interakcijskih rizika poput mobinga ili seksualnog zlostavljanja ali i digitalnog uhođenja i navođenja na kupnju digitalnih usluga iza kojih se skrivaju neočekivani troškovi.

Platforme s više od milijun korisnika u Njemačkoj će prema novom zakonu biti obvezne omogućiti definiranje postavki za korištenje koje su prikladne uzrastu djece i mladih. Također će biti olakšana mogućnost pritužbi na određene pojave na platformama poput uvreda ili vulgarnih postova.

Udruge digitalnog gospodarstva u Njemačkoj poput Bitcoma ili Vauneta su kritizirale nacrt zakona. U zajedničkoj izjavi su se doduše založili za pojačanu zaštitu mladih i djece na internetu ali istodobno smatraju da će zakon donijeti pravnu nesigurnost.

Ubuduće će biti još manje jasno koja državna ustanova je zadužena za koje područje, stoji u priopćenju.

Svoju skepsu su izrazile i savezne pokrajine jer smatraju da bi moglo doći do kolizije nadležnosti između saveznog i pokrajinskih ureda za kontrolu digitalnog prometa.

Zakon još mora proći kroz oba doma njemačkog parlamenta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti