Znanstvenici otkrili trik pomoću kojeg mogu stvoriti iluziju osjeta pritiska gumba na zaslonima osjetljivima na dodir

Zasloni bi u budućnosti mogli dobiti novi sloj, koji bi omogućio i novu dimenziju iskustva pri dodiru - onu kao da korisnik doista pritišće gumbe

Branimir Vorša | 08.02.2023. / 11:55

Zaslon osjetljiv na dodir
Zaslon osjetljiv na dodir (Foto: Getty Images)

Uređaji sa zaslonom osjetljivim na dodir mogli bi dobiti dodatnu dimenziju osjeta uz pomoć korištenja ultrazvuka, kako bi se stvorila iluzija osjeta kao da korisnik pritišće stvarne tipke na inače potpuno ravnoj površini zaslona.

U normalnim okolnostima, kad pritisnemo gumb prstom, koža se trenjem rasteže, a kada se gumb otpusti, trenje se smanjuje i koža se opušta. Iskorištavanje ovog učinka, iznenadnom promjenom trenja površine uz pomoć ultrazvuka, može učiniti osjet objekata drugačijima, no nejsno je koliko se pouzdano može proizvesti taj učinak.

Motorolin telefon s rolanim ekranom Motorolin telefon budućnosti: Dodirom na jednu tipku dijagonala ekrana - raste

Tajna iluzije pritiska prstom

Michaël Wiertlewski s Tehnološkog sveučilišta Delft u Nizozemskoj je zajedno s kolegama napravio staklenu ploču koja može brzo promijeniti svoje trenje. To čini pomoću pokretača koji oslobađa valove ultrazvuka, koji pak vibriraju ploču. Istraživanje vezano za njihov rad objavljeno je u znanstvenom časopisu Royal Society Interface.

Znanstvenici su pričvrstili kameru ispod ploče kako bi ispitali što se dogodilo kada su korisnici pritisnuli staklo, a zatim upotrijebili ultrazvuk da utječu na sam pritisak.

Gledajući slike, shvatili smo da postoji stres u obliku elastične energije, koja se pohranjuje u koži kada pritisnete neki predmet, a mi možemo osloboditi tu energiju. To oslobađanje čini se kao da se objekt zapravo kreće, pojašnjava Wiertlewski.

Ultrazvuk oponaša osjećaj pritiska i otpuštanja gumba kratkim levitiranjem prsta i smanjenjem trenja, čime se koža opušta.

Što su pokazala testiranja?

Nizozemski znanstvenici testirali su kako taj učinak djeluje na 12 sudionika istraživanja i otkrili da kada se trenje smanji zbog ultrazvučnog vala valne duljine od 2 mikrometra ili više, postoji 75 posto šanse da se osjeća kao da je pritisnut gumb.

Sad puno bolje razumijemo kako dizajnirati ove virtualne gumbe, kaže Wiertlewski.

OceanOneK Humanoidni robot s osjetom dodira istražuje potopljene brodove

Ultrazvučna vibracija radi pomoću tankog staklenog zaslona, koji bi se mogao dodati kao još jedan sloj na postojeći zaslon, ali prije toga su potrebna dodatna ispitivanja, kaže Wiertlewski. Razlog za dodatna ispitivanja napominje navodeći primjer koji pokazuje da je učinak manje primjetan za ljude s vrlo tvrdom kožom na prstima, poput gitarista.

Mišljenje stručnjaka

Ta nova tehnologija je pametna upotreba ultrazvuka koja bi mogla biti vrlo korisna za virtualnu stvarnost i nove vrste zaslona osjetljivih na dodir, smatra Patrick Haggard s University College London (UCL).

Jedan od problema sa zaslonima osjetljivim na dodir je, osim ako stvarno ne gledate, ne možete vidjeti što radite, dok biste sada mogli osjetiti što radite ako možete projektirati osjećaj pritiskanja određene tipke, pojašnjava Haggard.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti