Do zadnje kapi: Tajlanđani osmislili robota koji iz svake bočice izvuče 20 posto više cjepiva

Sustav "AutoVacc" može izvući čak 12 doza cjepiva AstraZenece u samo četiri minute iz iste bočice, dok se prema dekleraciji u bočicama nalazi između 10 i 11 doza.

Martina Čizmić | 25.08.2021. / 14:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cjepiva protiv COVID-19 nisu jeftina pa ne iznenađuje što zemlje diljem svijeta pokušavaju izvući najviše iz svake bočice. Na Tajlandu, koji se trenutno bori s najgorim valom koronavirusa, znanstvenici su razvili robota koji je specijaliziran da iz svake bočice cjepiva izvuče maksimum i količinu vrijedne tekućine koja se baca, svede na minimum.

Sustav "AutoVacc" može izvući čak 12 doza cjepiva AstraZenece u samo četiri minute iz iste bočice, objavili su istraživači sa Sveučilišta Chulalongkorn koji su ga napravili.

Slika nije dostupna Zaraza koronavirusom triput rjeđa među cijepljenima

To je 20% više nego što čovjek može izvući ručno, pojasnili su na Sveučilištu.

"AutoVacc" trenutno radi samo sa bočicama cjepiva AstraZeneca u kojima se, prema deklaraciji, nalazi između 10 i 11 doza.

Uređaj nam garantira takvu preciznost da možemo izvući dodatnih 20% iz svake bočice. Tih dodatnih 20% koje dobijemo, znači da umjesto milijun, možemo cijepiti 1,2 milijuna ljudi, istaknuo je Juthamas Ratanavaraporn, voditelj istraživačkog tima.

Medicinski radnici do sad su koristili posebne šprice koje su dizajnirane kako bi smanjile šanse za suvišnim uzimanjem cjepiva odnosno smanjile količinu cjepiva koja se baca. No, za korištenje tih šprica potrebno je iskustvo i više vremena.

U zemlji u kojoj je, prema posljednjim informacijama, cijepljeno tek 9 posto populacije, zbog nestašice cjepiva, dodatne doze koje se mogu "izvući" iz svake bočice mogu biti korak prema obuzdavanju pandemije.

Slika nije dostupna Primili ste obje doze cjepiva protiv COVID-19 i što sad? Donosimo odgovore na neke od najčešćih nedoumica

Istraživači koji stoje iza "AutoVacca" uvjereni su kako mogu proizvesti još 20 takvih sustava u sljedeća tri do četiri mjeseca, no za to će im trebati dodana financijska sredstva. Naime, prototip uređaja stajao je 2,5 milijuna bahta (nešto više od pola milijuna kuna), a u planu im je i razviti slične robote za korištenje s cjepivima Pfizera i Moderne.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti