Eto, i to se dogodilo: Pojavio se čudan malware koji spriječava pristup stranicama s piratskim sadržajem

Čudan malware trenutno zbunjuje dio stručnjaka za online sigurnost, a razlog tome jest pojava novog računalnog virusa koji ne želi hakirati računalo, već radi nešto posve drugo.

Branimir Vorša | 28.06.2021. / 10:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na internetu se pojavio novi malware pod nazivom Oddball, a djeluje tako da sprječava zaraženom računalu pristup piratskim internetskim stranicama. Obzirom na to, neki stručnjaci tvrde da je možda riječ i o dobrom malwareu, obzirom da mu je namjena spriječiti ljude od preuzimanja i gledanja plaćenog sadržaja besplatno.

Mnoge hakerske skupine razvijaju malware i ransomware koji im omogućavaju probijanje u sustave velikih kompanija. Među njima se nalazi i novi ransomware koji napada iConstituent, kao i REvilov malware.

No, Oddball nije poput takvih virusa. Prema pisanju Threat Posta, Oddball modificira domaćinovu datoteku na zaraženom računalu. Stručnjaci smatraju da je takva metoda vrlo učinkovita jer može spriječiti uređaj da pristupi određenim internetskim stranicama.

Ovo je čini se svjež trik u starom napadu koji kompromitira ljude koji preuzimaju piratizirani softver i medije, ističe John Bambenek, savjetnik za obavještajne prijetnje iz Netenricha.

Međutim u ovom slučaju čini se da je riječ o pojedincu ili skupini koja pokušava zaštiti intelektualno vlasništvo, ali da ne bi bilo zabune, to je i dalje kriminalno ponašanje, dodao je Bambenek.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti