Google ima odličnu vijest za sve koji namjeravaju kupiti smartphone s Androidom

Od sljedeće godine Androidi s posljednjom generacijom čipseta Snapdragon podržavat će četiri verzije Androida i četiri godine sigurnosnih nadogradnji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.12.2020. / 07:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od najvećih problema operativnog sustava Android, u odnosu na Apple i njihov iOS, je fragmentacija jer su na tržištu dostupni brojni modeli različitih proizvođača i različitog hardvera. Zato ne mogu svi na vrijeme (ili uopće) dobiti sve softverske nadogradnje, odnosno nove verzije operativnih sustava i posljednje sigurnosne zakrpe. S iPhoneom je druga stvar te Apple, koji kontrolira i hardver i softver na svojim telefonima, ima podršku za modele stare i pet ili više godina pa i oni sa starijim modelima mogu dobiti najnoviji softver na isti dan kao i posljednji modeli iPhonea.

Ažuriranje Androida (Foto: AFP) Imate Android starije generacije? Razmislite o kupovini novog uređaja jer uskoro biste mogli imati velikih problema

I u Googleu su svjesni tog problema te surađuju s proizvođačima hardvera i mobilnim kompanijama kako bi korisnicima pružili što dužu podršku za njihove uređaje. Na zadovoljstvo svih kupaca budućih modela Androida, iz Googlea su ovaj tjedan objavili kako će svi pametni telefoni koji će raditi na nadolazećim modelima Qualcommovih čipseta imati mogućnost sigurnosnih nadogradnji tijekom sljedeće četiri godine. Također, uređaji koji budu radili na Qualcommovom hardveru podržavat će i četiri verzije Androida.

Iako su prve informacije govorile kako će se nadolazeći modeli Androida sa Snapdragonom moći nadograditi na četiri nove verzije Googleova mobilnog operativnog sustava, iz Qualcomma su naknadno pojasnili kako će podržavati ukupno četiri verzije Androida. Dakle, aktualnu verziju koja dolazi sa samim telefonom te još tri verzije koje će Google predstaviti tijekom sljedeće tri godine.

 

Slika nije dostupna Google predstavio Pixel 5: Taktika je jasna, najjačim telefonima konkurirat će – cijenom

Jedan od prvih telefona koji bi trebao imati tu mogućnost bit će Galaxy S21, odnosno tri telefona iz te serije (S21, S21+ i S21 Ultra) koje bi Samsung mogao predstaviti već početkom sljedećeg mjeseca. Ti modeli trebali bi raditi na Androidu 11, a tijekom godina moći će nadograditi svoj softver na verzije Androida 12, 13 i 14.

Na TechRadaru naglašavaju kako tu mogućnost nadogradnji na dodatne tri verzije OS-a te četiri godine podrške za sigurnosne nadogradnje neće dobiti samo najjači modeli, već i telefoni koji će raditi na Qualcommovim čipsetima srednje i niže kategorije, što je svakako pohvalno. Ipak, važno je naglasiti da će mogućnost nadogradnje tijekom sljedeće tri, odnosno četiri godine ovisiti i o proizvođačima mobilnih telefona koji bi također trebali napraviti svoj dio posla kako bi kupcima svojih uređaja osigurali te opcije.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti