Huawei na IFA sajmu u Berlinu predstavio čip s umjetnom inteligencijom

Nova NPU (Neural Processing Unit) tehnologija omogućit će uvođenje umjetne inteligencije na tržište i nov način korištenja mobilnih uređaja.

Monika Nožić Monika Nožinić | 03.09.2017. / 13:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kompanija Huawei na ovogodišnjem IFA sajmu u Berlinu najavila je dva nova modela koja će biti predstavljena već 16. listopada u Münchenu - Huawei Mate 10 i Huawei Mate 10 Pro.

O ovim telefonima još uvijek nije poznato puno informacija, osim nekoliko fotografija i informacija o hardveru, ali jedan od direktora kompanije, Richard Ju, tvrdi da će Huawei Mate 10 biti bolji od novog iPhonea 8. Huawei je ovaj put poprilično samouvjeren, pogotovo zato što je ovaj put siguran da je na pragu nečega što će zamijeniti pametne telefone koji će postati inteligentni.

U današnjem svijetu telefona, digitalni asistenti poput Alex, Cortane i Siri "ultimativna" su tehnologija, ali u Huaweiju smatraju da to nije dovoljno. Pametno više nije dovoljno, potrebno nam je nešto pametnije i novije, a čuveni proizvođač mrežne opreme i telefona smatra da je to inteligencija. Ali ne samo umjetna inteligencija, nego i inteligentan telefon koji će biti zasnovan na AI.

"Potrebna nam je nova umjetna inteligencija (AI) koja je poput mozga, uvijek prisutna, spremna odgovoriti u stvarnom vremenu, bez pauze i gubljenja vremena koje nam je svima dragocjeno. Korisnicima želimo pružiti telefon koji ih razumije i predviđa njihove potrebe na ljudski način", istaknuo je Richard Ju na IFA 2017 sajmu u Berlinu.

Da bi telefon postao inteligentan treba mu "mozak", a Huawei je napravio upravo to - neuralnu jedinicu za procesiranje u okviru novog Kirin 970 chipseta koji će biti samo prvi u nizu chipsetova koji će se naći u sljedećim Huawei telefonima i tabletima. NPU (Neural Processing Unit) nova je tehnologija za chipset koja će omogućiti uvođenje umjetne inteligencije (AI) na tržište i nov način korištenja mobilnih uređaja. Sve ovo veliki je napredak i znak da će sljedeća generacija pametnih telefona vrlo vjerojatno uključivati ​​umjetnu inteligenciju te da će naši uređaji biti ne samo pametni, nego i vrlo inteligentni..

Nakon godina razvoja, Cloud usluge zasnovane na AI-ju ušle su u široku primjenu, ali korisničko iskustvo i dalje ima puno prostora za poboljšanje, uključujući latenciju (kašnjenje u odazivu), stabilnost i privatnost. Cloud usluge i procesi zasnovani na AI-ju mogu se nadopunjavati, a procesi zasnovani na AI-ju nude jake senzorske mogućnosti koje su osnova za razumijevanje i pomoć ljudima.

Senzori proizvode veliki broj podataka dobivenih u stvarnom vremenu, specifičnih i personaliziranih podataka. Podržani snažnim procesima obrade čipova, uređaji će postati kognitivniji prema potrebama korisnika, pružajući istinski personalizirane i lako dostupne usluge u stvarnom vremenu.

Kirin 970 pokreće osmojezgreni procesor (4 x 2.4 GHz Cortex-A73 i 4 x 1.8 GHz Cortex-A53) i 12-jezgreni GPU (Mali-G72MP12), oba nove generacije.

Izrađen korištenjem 10-nanometarskog procesa, chipset posjeduje 5.5 milijardi tranzistora na površini od jednog kvadratnog centimetra. U usporedbi s četverojezgrenim Cortek-A73 CPU clasterom, nova heterogena računalna arhitektura Kirin 970 chipseta ima do 25 puta bolje performanse i 50 puta veću učinkovitost.

Jednostavno rečeno, Kirin 970 može brže i s puno manje potrebne energije obavljati iste AI računske zadatke, za razliku od konkurencije. Na testu za prepoznavanje fotografija, Kirin 970 u samo 6 sekundi obradio je 2 000 slika fotografija, što je brže od drugih čipova na tržištu, kojima je za to trebalo oko 120 sekundi.

Kirin 970 prvi je chipset na svijetu koji podržava 4.5G Cat.18 LTE modem, koji može omogućiti brzine preuzimanja podataka od čak 1.2 Gbps, što je 20 posto brže od trenutno najbržeg Qualcomm konkurenta, Snapdragona 835, ali i Samsung Exynosa 8895.

Richard Ju najavio je da će Kirin 970 podržavati dvostruke kamere više rezolucije i omogućit će kvalitetnije fotografije u mraku, kao i na mjestima s manje prirodnog svjetla.

Prednost Kirin 970 neuralnog sustava zasnovanog na umjetnoj inteligenciji je to što prepoznaje sve što se nalazi ispred objektiva kamere čim se kamera usmjeri prema predmetu fotografiranja ili snimanja i na temelju toga samostalno podešava sve parametre fotografije u djeliću sekunde, prije nego što se fotografija snimi. Sve se ovo odvija bez asistencije korisnika i, naravno, automatski.

Pogledajte videozapis:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti