Huawei predstavio prvi profesionalni sat namijenjen onima koji trče

Huawei je predstavio sat s gomilom tehnologija usmjerenih prema korisnicima koji aktivno ili rekreativno trče.

Martina Čizmić | 14.03.2022. / 16:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Huawei je svojoj seriji pametnih satova dodao i sat specijaliziran za trkače, odnosno za sve one koji se trčanjem bave malo ozbiljnije. Kako je istaknuto prilikom predstavljanja, Watch GT Runner kombinira najbolje iz GT serije, ali uz dodatak značajki posebno osmišljenih za trkače. 

Tako Watch GT Runner sadrži novu Huawei TruSeen 5.0+ tehnologiju praćenja otkucaja srca, koja pruža točan dinamički puls i praćenje razine kisika u krvi, a sadrži i skrivenu antenu s dvopojasnim GNSS čipom od pet satelitskih sustava za što točnije pozicioniranje. 

Profesionalni sustav treninga trčanja Huawei TruSport, korisnicima pruža dubinsku analizu, dajući im cjelokupni pregled podataka kao što su intenzitet treninga, obujam treninga i vrijeme oporavaka. Novi sustav mjerenja sposobnosti trčanja, indeks sposobnosti trčanja (RAI), omogućuje korisnicima objektivnu procjenu sposobnosti trčanja. Koristeći RAI i razinu opterećenja treningom, kao jezgru znanstvenog programa trčanja, svaki korisnik može postati bolji trkač.

Indeks sposobnosti trčanja (RAI) bilježi stanje organizma trkača te tako procjenjuje njegovu sposobnost i razinu trčana. Čak i ako korisnik nije dosegao svoj maksimum, sustav može izračunati učinak trčanja na temelju povijesti otkucaja srca, tempa, udaljenosti, učestalosti trčanja i drugih višedimenzionalnih podataka te izmjeriti RAI kako bi točno klasificirao sposobnost trkača. Osim toga, sat prikazuje i znanstveno faktorirane podatke, kao što su razina umora, indeks treninga, intenzitet aerobnog i anaerobnog treninga, kako bi trkačima pružio preciznu analizu trenutnih sposobnosti trčanja i prilagođeni plan trčanja, za postizanje optimalnih rezultata.

Temeljem tih podataka Huawei je razvio individualni program znanstvenog trčanja koji omogućuje korisnicima da prilagode planove trčanja u Huawei Health aplikaciji. Watch GT Runner bilježi i analizira podatke o vježbanju korisnika te ih inteligentno identificira kao različita razdoblja treninga (osnovno, dizanje, konsolidacija i redukcija) prema korisnikovoj trenutnoj razini atletskih sposobnosti i ciljevima. Zatim sukladno tomu prilagođava intenzitet treninga i postupno povećava obujam treninga, radi poboljšanja sposobnosti trčanja i kondicije korisnika. 

Nova TruSeen 5.0+ tehnologija donosi novonadograđeni modul otkucaja srca, koji uključuje osam fotodioda u kružnom rasporedu, poboljšano dinamičko praćenje otkucaja srca, više ulaznog signala i općenito poboljšanu točnost praćenja otkucaja srca tijekom napornog vježbanja.

Posebna je pozornost posvećena pružanju točnijeg iskustva praćenja otkucaja srca. Zahvaljujući novom PPG 5.0 modulu, točnost praćenja otkucaja srca uvelike je poboljšana u odnosu na prethodnu generaciju - očitanja su pouzdana te jednaka onima na prsom remenu, s preciznošću od 97% unutar 10 otkucaja u minuti.

Novi Watch GT Runner ima kućište od polimernih vlakana s keramičkom završnom obradom i krunicu od titanske legure te samo 38,5 grama uz antibakterijski i vodootporan remen za sat. U pametnom načinu rada, baterija bi trebala trajati do 14 dana. odnosno do 8 dana kada se konstantno koristi.

Od ostalih opcija treba istaknuti barometar te kompas, ali i mogućnost reprodukcije glazbe putem zvučnika ili slušalica. Kao i ostale Huaweijeve satove, pokreće ga HarmonyOS u ovom slučaju u inačici 2.1.

Iz Huaweija ističu kako je na ovom satu moguće koristiti i aplikacije poput Adidas Runtastic, Fitify, Komoot ili Health Synca, a broj dostupnih aplikacija značajno će se i povećati u nadolazećim mjesecima.

Watch GT Runner kompatibilan je sa svim iOS i Android uređajima, a sve što je potrebno je preuzeti aplikaciju Huawei Health na svoj pametni telefon.
Huawei Watch GT Runner u Hrvatskoj je dostupan po cijeni od 2.199,00 kuna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti