Huaweijev 5G prošao GSMA-ovu provjeru kibernetičke sigurnosti mrežne opreme

Kibernetička sigurnost postala je glavna globalna briga zbog sveprisutne digitalizacije u raznim industrijama.

Martina Čizmić | 28.08.2020. / 17:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Huaweijeva oprema za 5G bežičnu i jezgrenu mrežu (5G RAN gNodeB, 5G Core UDG, UDM, UNC, UPCF i LTE eNodeB) prošla je GSMA-ov program sigurnosti mrežne opreme (NESAS), priopćili su iz te tvrtke. 

NESAS je standardizirani mehanizam procjene kibernetičke sigurnosti kojeg definiraju GSMA i 3GPP, zajedno s glavnim globalnim operaterima, dobavljačima, industrijskim partnerima i regulatorima, a osigurava da oprema udovoljava zahtjevima sigurnosti i pouzdanosti 5G mreže. Oprema koja je uspješno prošla GSMA NESAS povećava povjerenje industrije, čineći ga praktičnim izborom za mobilne telekomunikacije na svim tržištima, potičući razvoj i usklađeno tržište mobilnih komunikacija.

NESAS obuhvaća 20 kategorija ocjenjivanja, definirajući sigurnosne zahtjeve i okvir za procjenu razvoja 5G opreme i životnog ciklusa te opreme. Uz to, koristi sigurnosne testove definirane od strane 3GPP-a za procjenu sigurnosti mrežne opreme. Procesom integrirane procjene povećava se transparentnost razine sigurnosti opreme.

GSMA NESAS je najnoviji pristup u procjeni mrežne sigurnosti mobilnih komunikacija. U eri 5G NESAS pruža standardiziranu i učinkovitu procjenu cyber sigurnosti koja omogućava komunikacijskoj industriji osiguravanje ravnopravnosti i jednake uvjete za sve. Ova procjena je korisna referenca za sve dionike, kao što su operatori, dobavljači opreme, regulatori i proizvođači aplikacija. Huawei se uvijek fokusirao na kibernetičku sigurnost temeljenu na tehnologiji, a NESAS pozdravljamo s punom podrškom i suradnjom. Pozivamo cijelu industriju da zajedno promovira razvoj usklađenijeg tržište mobilnih komunikacija, rekao je Devin Duan, voditelj marketinga za kibernetičku sigurnost 5G E2E, Huawei.

Osiguravanje sigurnosti zajednički je cilj Huaweija i njegovih kupaca, nadzornih tijela i ostalih dionika. Kibernetička sigurnost postala je glavna globalna briga zbog sveprisutne digitalizacije u raznim industrijama. Huawei vjeruje da se povjerenje mora temeljiti na provjerljivim činjenicama, koje moraju počivati na zajedničkim standardima. U Huaweiju vjeruju da je to učinkovit način za izgradnju povjerenja u digitalno doba. Također, kompanija podržava GSMA i 3GPP u razvoju globalne standardizirane sigurnosne procjene, ideje koja je u velikoj mjeri prihvaćena kao industrijski konsenzus. NESAS promovira ovaj koncept, pa Huawei kao takav potiče industriju na široko prihvaćanje NESAS-a.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti