Kinezi dizajnirali robotsku ruku za preglede zaraženih koronavirusom

Tim trenutačno raspolaže dvama robotima, od kojih je jedan još uvijek u sveučilišnom laboratoriju, a drugi je u bolnici Wuhan Union, gdje su se u četvrtak liječnici počeli osposobljavati za njegovu upotrebu.

Martina Čizmić | 06.03.2020. / 11:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici s jednog od najboljih kineskih sveučilišta dizajnirali su robotsku ruku za koju tvrde da bi mogla spašavati živote u jeku epidemije koronavirusa.

Stroj se sastoji od robotizirane ruke na kotačima koja može obaviti ultrazvučni pregled, uzeti brisove iz usne šupljine i čuti zvukove što ih proizvode organi pacijenta, pri čemu se obično koristi stetoskop.

Takve zadaće obično obavljaju sami liječnici, no uz pomoć ovakvog robota, opremljenog kamerama, medicinsko osoblje neće nužno morati biti u istoj prostoriji u kojoj se nalazi pacijent. Štoviše, ono može biti i u drugome gradu.

Liječnici su vrlo hrabri, no ovaj je virus jednostavno prezarazan, kazao je glavni dizajner robota, profesor na Sveučilištu Tsinghua Zheng Gangtie te dodao da se robotske ruke mogu koristiti i za najopasnije zadaće.

Na zamisao o robotu došao je u vrijeme proslave Lunarne nove godine, kada je Wuhan bio zatvoren, a broj zaraženih i umrlih svakog je dana ubrzano rastao.

Zheng je želio pridonijeti nastojanjima da se svima kojima je potrebno pruži odgovarajuća pomoć.

Prvoga dana Lunarne nove godine od prijatelja Dong Jiahonga, predsjednika pekinške bolnice Tsinghua Changgung, čuo je da je najveći problem u tomu što se zdravstveni radnici ''na prvoj liniji obrane'' lako zaraze koronavirusom.

Odlučio je okupiti tim koji je preradio dvije mehaničke ruke pomoću iste tehnologije koja se koristi na svemirskim stanicama i za istraživanja mjeseca.

Roboti su gotovo u potpunosti automatizirani te se čak uspijevaju dezinficirati nakon pregleda pacijenta, pojasnio je Zheng. No liječnici su kazali kako je bolje pribjeći što manjoj automatizaciji jer prisutnost liječnika smiruje i tješi pacijenta, dodao je.

Tim trenutačno raspolaže dvama robotima, od kojih je jedan još uvijek u sveučilišnom laboratoriju, a drugi je u bolnici Wuhan Union, gdje su se u četvrtak liječnici počeli osposobljavati za njegovu upotrebu.

Ako sve bude išlo po planu, robot će se početi koristiti na pacijentima oboljelima od koronavirusa u Wuhanu od nedjelje, kazao je Zheng.

Znanstvenik je kazao da bi volio izraditi još sličnih robota, no sredstva sveučilišta su "presušila". Izrada jednog robota stoji 72.000 dolara.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti