Konkurencija Appleu i Samsungu: Sutra stižu novi Googleovi telefoni

Google će na sutrašnjoj konferenciji predstaviti dva nova Nexus pametna telefona – jedan s dijagonalom ekrana dijagonale 5,2 inča, a jedan s 5,7 inčnim ekranom

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.09.2015. / 09:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Većina najvećih mobilnih kompanija poput Applea, Samsunga, LG-a, Sonyja i drugih već je predstavila ovogodišnje top modele pametnih telefona, a svoje nove mobilne uređaje do kraja godine predstavit će Google i Microsoft. Google će svoju konferenciju održati sutra te će na njoj predstaviti dva modela Nexus pametnih telefona, novu verzija operativnog sustava Android Marshmallow (koju su najavili još u svibnju) te dvije nove verzije Chromecasta. Ovo je prvi puta da će Google predstaviti dva modela svojih telefona, a kao i obično razvijali su ih u suradnji s partnerima – LG-jem i Huaweijem.

S obzirom na brojne glasine koje o ovim telefonima mrežom kruže već mjesecima, već nam je poznato gotovo sve što će Google sutra predstaviti pa bi tako model kojeg razvijaju s LG-jem, Nexus 5X, trebao imati ekran dijagonale 5,2 inča rezolucije 1920x1080 piksela, radit će na Snapdragon 808 procesoru te će imati 2 ili 3GB RAM-a. Ovaj telefon dizajnom će biti sličan modelu Nexus 5 koji je predstavljen prije dvije godine i koji je imao 4,95 inčni ekran, bit će dostupan u verzijama sa 16 i 32GB memorije, imat će senzor za otiske prstiju, stražnju 13MP kameru te kameru rezolucije 5MP s prednje strane kućišta. Ono što većinu korisnika vezano uz ovaj telefon zanima jest njegova cijena – sve do prošle godine cijena Nexus telefona bila je iznimno povoljna u odnosu na konkurenciju (Nexus 4 koštao je 299, a Nexus 5 349 dolara), no cijena prošlogodišnjeg modela Nexus 6 iznosila je čak 649 dolara, a prema posljednjim glasinama cijena novog Nexusa trebala bi iznositi 399 dolara.

Na razvoju drugog telefona Google se odlučio na suradnju s kineskim Huaweijem te će Nexus 6P imati drugačiji dizajn u odnosu na prošlogodišnji Nexus 6 (na kojem je Google radio s Motorolom). Osim promjene dizajna, ovaj će telefon imati i manji ekran (dijagonale 5,7 inča, uz rezoluciju od 2,560x1,440 piksela) u odnosu na ekran prošlogodišnjeg modela čija je dijagonala iznosila 6 inča te će također imati senzor otisaka prstiju. Hardverski, pogonit će ga Snapdragon 810 procesor, imat će 3GB RAM-a i 32, 64 i 128GB memorije za pohranu podataka. Rezolucija stražnje kamere trebala bi iznositi 11MP, dok će se s prednje strane nalaziti 7MP kamera, a oba modela radit će na novoj verziji Androida Marshmallow.  

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti