Koristite Google Chrome? Vaši osobni podaci mogu biti ukradeni vrlo jednostavnim trikom

Google Chrome i ostali popularni preglednici mogu otkriti vaše osobne podatke, uključujući bankovne račune, korisnička imena i lozinke - evo kako to zaustaviti.

Monika Nožić Monika Nožinić | 13.01.2017. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako koristite Googleov preglednik Chrome trebali biste obratiti pažnju na novu prijevaru koja bi mogla otkriti i ugroziti sve vaše osobne podatke.

Hack je otkriven u brojnim popularnim web preglednicima koji koriste "Autofill" mogućnost koja cyber kradljivcima omogućuje pregled korisničkih imena, elektroničke pošte pa čak i lozinki.

Problem je pronašao korisnik Viljami Kuosmanen, koji tvrdi da su Chrome, Appleov Safari i Opera vrlo ranjivi.

Tzv. napad "pecanjem" (phishing), kojim hakeri dolaze do lozinki i drugih bitnih podataka korisnika, izgleda poprilično jednostavan. Kada Chrome, Safari ili Opera korisnik unosi osobne podatke na web-stranici, opcija automatskog ispunjavanja lozinki i korisničkih imena ispunit će svaki tekstualni okvir na temelju prethodnih prijava, a to se čak događa i s tablicama i obrascima koji nisu vidljivi kad je stranica otvorena.

Pogledajte kako radi ovaj hack:

Prijevarom preglednika, Kuosmanen je otkrio kako samo jedan oblik sa samo nekoliko polja koja prikazuju ime i e-mail adresu može biti dizajniran da automatski ispuni svako polje.

Prikupljeni podaci zatim bez korisnikovog saznanja mogu biti poslani hakerima, a da bi stvari bile još više zabrinjavajuće, ovim je putem moguće ostvariti pristup brojevima kreditnih kartica i sigurnosnih šifri. Hack radi samo ako korisnik ispuni lažna polja, tj. lažne obrasce, no to nimalo ne umanjuje veličinu problema jer korisnici vrlo lako u bilo kojem trenutku mogu biti prevareni.

Da biste isključili svaku mogućnost zloupotrebe, Chrome, Safari i Opera korisnicima preporučujemo da u postavkama isključe opciju automatskog ispunjavanja (Autofill) ili prije ispunjavanja dobro provjere online obrasce.

Vijest se pojavila nedugo nakon što je Googleov preglednik Chrome postao najveći preglednik na svijetu, a prema programu Digital Analytics, Chrome je ujedno i najpopularniji web preglednik.

U izvješću se navodi da oko 44 posto web prometa dolazi iz Chromea, dok Appleov Safari ima 24,5 posto udjela, a Microsoftovi preglednici čine samo 15,5 posto tržišta.

Izvor: Express.co.uk

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti