Koristite li dvostupanjsku autentifikaciju za svoje Google račune? Krajnje je vrijeme da počnete

Kreatori sadržaja na YouTubeu dobili uključenu dvostupanjsku autentifikaciju od 1. studenog, a onima koji ju još uvijek nemaju uključenu na Gmailu, stigla je obavijest kako će od 9. studenog ona biti potrebna za ulogiravanje u omiljeni e-mail servis.

Martina Čizmić | 04.11.2021. / 10:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dvostupanjska autentifikacija izvrstan je način zaštite računa, bez obzira o kojem se servisu radi. Jer, budimo realni, lozinke se zaboravljaju i kradu gotovo svakodnevno, a korisnici su previše lijeni da bi mijenjali sve svoje lozinke svakih mjesec dana.

Korištenjem dvostupanjske autentifikacije za ulazak u neki račun potrebna su dva različita načina identifikacije. Obično se radi o kombinaciji lozinke i upisivanja dodatnog PIN-a koji se šalje ili kreira na odvojenom mjestu. Na taj način, čak i ako vam netko ukrade ili otkrije lozinku, ne može se ulogirati u vaš račun bez dodatne potvrde.

Upravo kako bi zaštitili svoje korisnike, u Googleu već godinama nude opciju uključivanja dvostupanjske zaštite na računima otvorenima na njihovim servisima kao što su Gmail ili YouTube. Velik broj korisnika već koristi tu zaštitu, no u Googleu su odlučili takav način zaštite uključiti za sve korisnike.

Tako su kreatori sadržaja na YouTubeu dobili uključenu dvostupanjsku autentifikaciju od 1. studenog, a onima koji ju još uvijek nemaju uključenu na Gmailu, stigla je obavijest kako će od 9. studenog ona biti potrebna za ulogiravanje u omiljeni e-mail servis.

Princip korištenja je veoma jednostavan. Uz upisivanje lozinke za ulazak na račun, Google će od korisnika tražiti i postavljanje rezervne (drugostupanjske) opcije. Korisnik sam može odabrati radi li se o drugoj e-mail adresi, mobilnom uređaju ili pak korištenju generatora koda.

image of second step authentication Google sign in form

Nakon toga potrebno je upisati lozinku, a Google će na alternativnu lokaciju poslati dodatni kod za autentifikaciju. Korisniku preostaje samo upisati taj kod i to je to. Kako ne bi ponavljali ovaj postupak kad god se žele ulogirati u svoje račune, u Googleu su omogućili i autentifikaciju uređaja. To znači da nakon što se jednom ulogirate s određenog uređaja, možete ga označiti kao sigurnog i tako preskočiti cijeli proces autentifikacije svaki put kad poželite ući u svoj Gmail ili YouTube račun. No, uz to ide upozorenje - autentificirajte samo one uređaje za koje ste sigurni da ih koristite jedino vi, kako se ne bi dogodilo da vašim elektronskim sandučićem šeću i drugi.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti