Musk najavio novu opciju, a vlasnici Tesle su oduševljeni: "Elon Musk, luđače. Uspio si", "Budućnost dolazi!"

Za mali broj korisnika dostupna je testna verzija novog softvera za autonomnu vožnju u Teslinim automobilima - korisnici su oduševljeni.

A.B. T. / I.D. | 22.10.2020. / 15:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Želja Elona Muska jest da Teslini automobili postanu potpuno autonomni te da od točke A do točke B osobe u vozilu ne moraju ni dodirnuti volan, već da cijelim putem vozilom u potpunosti upravlja računalo. Iako u njihovim vozilima već postoji opcija nazvana autopilot, riječ je o asistentu kojem se nikako ne preporučuju prepuštanje potpunog upravljanja automobilom, već vozači uvijek moraju imati ruke na volanu te biti koncentriran na vožnju.

Musk se već neko vrijeme priprema za veliki korak prema potpunoj autonomiji Tesle te je više puta do sada najavio testnu verziju novog tzv. FSD (Full Self-Driving) softvera, a jučer je putem Twittera objavio kako nova opcija napokon stiže odabranoj grupi korisnika ovaj tjedan. Bit ćemo ekstremno spori i pažljiv, kakvi bi i trebali biti”,komentirao je Musk novi softver koji ne predstavlja samo nadogradnju postojećeg softvera, već donosi "fundamentalnu promjenu arhitekture" neuronskih mreža i algoritama zahvaljujući kojima će vozila, donosno računala prepoznavati svoju okolinu u četiri dimenzije, a ne dvije.

Rezultat takve promjene trebala bi biti “dramatično poboljšanje performansi i brža nadogradnja softver”. Iako je Muskova želja da računalo upravlja vozilom bez intervencija vozača, to ne znači da će s novim softverom osobe u automobilu moći spavati ili se posvetiti drugim aktivnostima, već će osoba za volanom i dalje snositi odgovornost i morat će pratiti promet i uvjete na cesti i, ako bude potrebno, reagirati.

Iako nije službeno objavljeno kakve će sve novitete beta verzija donijeti, mediji su najavili da će, pored postojećih opcija poput kontrole automobila između linija, automatskog kočenja, držanja razmaka ispred vozila, implementirati i opciju zaustavljanja na semaforima i znaku STOP, kao i mogućnost skretanja u raskrižjima.

 

Kombinacijom tih opcija s postojećim autopilotom, automobili Tesle, barem u teoriji, trebali bi moći sami voziti gradskim ulicama i autocestama. A kako to izgleda u praksi, možemo vidjeti na videozapisima objavljenim na Twitteru. Osobe koje su dio posebnog early access programa i čiji su automobili nadograđeni na najnoviji softver, ne mogu sakriti svoje oduševljenje: Elon Musk, luđače. Uspio si, Budućnost je dolazi, samo su neki od komentara korisnika čije su Tesle postale skoro pa potpuno autonomna vozila.

Izvor: Futurism


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti