Naočale odlaze u povijest? U SAD-u razvijene kapi koje u samo 15 minuta poboljšavaju vid

Kapi za oči koje se inače koriste za liječenje glaukoma i visokog očnog tlaka, mogle bi pomoći i u kratkotrajnom ispravljanju kratkovidnosti.

Martina Čizmić | 15.12.2021. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Naočale za vid neophodne su milijunima ljudi diljem svijeta. I dok neki ne mogu zamisliti svoj dan bez tok okvira na nosu, drugi su svjesni da im trebaju, ali ih iz različitih razloga ne žele nositi.

Upravo bi njih mogla oduševiti vijest koja dolazi iz SAD-a, gdje su u upotrebu krenule kapi za oči koje mogu na nekoliko sati poboljšati vid na blizinu.

Slika nije dostupna Posredna posljedica pandemije i lockdowna: Mnogi previše vremena provode uz ekrane pa im se pogoršao vid

Kapi pilokarpina inače se koriste u oftamologiji u liječenju glaukoma i povišenog očnog tlaka, jer djeluju veoma brzo i imaju učinak tijekom nekoliko sati. Kapi koje se u SAD-u prodaju pod imenom Vuity djeluju već za 15 minuta i mogu poboljšati vid tijekom šest do 10 sati, a namijenjene su osobama koji pate od staračke kratkovidnosti, odnosno predviđene za korištenje kod osoba starijih od 40 godina. Prema podacima proizvođača, kapi ne utječu na vid na daljinu te ih se može koristiti bez opasnosti od značajnijih nuspojava.

Kako je pojasnio voditelj kliničke studije o učinkovitosti ovih kapi, dr. George Waring, kapi iskorištavaju prirodnu sposobnost oka za smanji veličinu zjenice te tako proširi dubinu vidnog polja ili fokusa. Time omogućuje kratkotrajni ispravak manjih problema s vidom. 

Kapi su za sad dostupne samo u SAD-u, uz liječnički recept, 

Izvor: PBR

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti