Otključavanje pametnih telefona skeniranjem oka, ima li to smisla?

Zadnje vrijeme, sve češće viđamo uvođenje razne tehnologije za identifikaciju osoba, dokle to sve ide?

Saša Fišter | 09.10.2015. / 08:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Trenutno najpoznatiji model za identifikaciju osobe, koliko toliko, jest pin. Svi ga koristimo, imamo ga na svojim uređajima, i navikli smo na njega. Svake godine dođe nova tehnologija za prepoznavanje osoba, od fotografije, prepoznavanja lica ili otisaka prstiju.

No tehnologija može uvijek ići korak dalje, pa tako recimo TCL-ov M3G uređaj ima prepoznavanje oka, upravo onako kako smo navikli viđati u SciFi filmova — dakle budućnost je stigla pred vrata.

Iako TCL tvrdi kako je prepoznavanje oka sigurnije nego prepoznavanja otisaka prstiju, s tim se mogu samo djelomično složiti. Smatram da ipak ta tehnologija još uvijek nije usavršena do te granice da je bolja od prepoznavanja otisaka, no isto tako vjerujem da će kroz koju godinu svi uređaji imati prepoznavanje oka.

Naime TCL koristi prednju 8MP kameru sa posebnom blendom, te širokokutnim objektivom kako bi prepoznala vaše oko i naravno koja služi za selfije. Nadalje, da bi to sve funkcioniralo, u pozadini se nalazi osmerojezgreni procesor radnog takta 1.5GHz, 2GB RAM-a i 16GB memorije.

Cijena uređaja iznosi 156 dolara, što bi bilo oko 1.050,00 kuna, plus na to morate računati carinske troškove. 

Uglavnom, ima li smisla ovakva tehnologija? Možda se ne bi oslonio na nju u potpunosti, no vjerujem u njezin potencijal u potpunosti. Budućnost upravo pripada ovakvim stvarima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti