Teške optužbe: Sigurnosne kompanije preuveličavaju sposobnosti hakera zbog prodaje softvera

'Hakere opisuju kao iznimno sposobne masterminde te se koriste stručnim izrazima s kojima dodatno preuveličavaju cyber prijetnje i opasnost od hakera'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.02.2017. / 09:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnički direktor centra za cyber sigurnost iz Velike Britanije Ian Levy na nedavnoj je Usenix Enigma konferenciji napao velike sigurnosne kompanije i optužio ih za pretjerivanje i preuveličavanje sposobnosti hakera. Te kompanije, tvrdi Levy, u svojim marketinškim aktivnostima hakere opisuju kao iznimno sposobne 'masterminde' te se koriste stručnim izrazima s kojima dodatno preuveličavaju cyber prijetnje i opasnost od hakera. Tako se stječe dojam da samo sigurnosne kompanije mogu riješiti problem hakera i cyber napada, što naravno utječe na prodaju njihovog hardvera i softvera. Takve je stvari 'opasno slušati od kompanije koje zarađuju od cyber sigurnosti', dodao je Levy.

Također, rekao je i kako se na taj način definira percepcija javnosti o ovom problemu te da ljudi na sve hakere gledaju kao na genijalce koji im mogu provaliti u računala i srušiti računalne sustave velikih kompanija, no često takvi napadi uopće nisu sofisticirani niti ih je teško izvesti. Kao primjer naveo je prošlogodišnji napad na jednu britansku telekomunikacijsku kompaniju u kojem su korištene tehnike 'starije od tinejdžera koji su osumnjičeni za te napade'.

Ipak, kako bi se zaštitili od hakera i cyber napada – npr. u posljednje su vrijeme sve češći tzv. ransomware napadi u kojima hakeri zaključavaju vaše računalo i traže odštetu kako bi ponovno otključali računala i korisnicima omogućili pristup podacima, svakako se savjetuje korištenje sigurnosnog softvera. Također, korisnici bi se uvijek trebali pridržavati i nekih općenitih sigurnosnih pravila za prilikom surfanja internetom – ne bi smjeli skidati nepoznate datoteke sa sumnjivim ekstenzijama s interneta, moraju biti jako oprezni prilikom otvaranja privitaka koje su u mailovima primili od nepoznatih osoba, ne smiju koristiti jednostavne šifre i te iste šifre koristiti na različitim računima i servisima i slično.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti