Tražili otkupninu: Hakeri napali tri grčke banke

Hakeri su napali servere tri grčke banke i uspjeli blokirati uslugu internetskog bankarstva, ali traženu otkupninu za prestanak napada ipak nisu dobili

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.12.2015. / 09:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Banke i korisnici bankarskih usluga omiljene su mete hakera koji pokušavaju iskoristiti propuste u bankarskom sustavu i ukrasti novac s računa banaka ili direktno s računa njihovih klijenata. Na udaru hakera jučer su se našle i tri banke u Grčkoj, no za razliku od klasičnih napada u kojima cyber kriminalci 'u tišini' pokušavaju ukrasti novac, ovog puta primijenjena je drugačija taktika. Naime, napadači su uspjeli blokirati aktivnosti internetskog bankarstva tih banaka te su od njih zahtijevali da im plate otkupninu u bitcoinima kako bi prestali s napadima. Prema Reutersu, iza ovih napada stoji grupa hakera nazvana Armada Collective koja je već poznata po sličnim napadima – prošlog mjeseca švicarska je vlada upozorila sve kompanije u toj zemlji na ovu grupu cyber kriminalaca koja je, korištenjem DDoS metode, napadala i rušila internetske stranice privatnih kompanija.

Nakon toga od tih su kompanija zatražili otkupninu u bitcoinima kako bi prestali s napadima, a cifre koje su tražili kretale su se između tri tisuće do skoro deset tisuća dolara. Izvor iz grčkih banaka potvrdio je ove napade i napomenuo je kako su hakeri na nekoliko sati blokirali usluge internetskog bankarstva, no nije došlo do probijanja sigurnosne zaštite, a napadači se nisu domogli osjetljivih informacija o klijentima banaka niti su ukrali novac. Napadnute banke su, naravno, odbile platiti otkupninu (plaćanje otkupnine u ovakvim slučajevima vjerojatno bi dovelo do brojnih novih napada na ove, ali i brojne druge banke) te su napad prijavile grčkoj centralnoj banci i sigurnosnim službama koje sada vode istragu. 'Klijenti naše banke ne moraju se brinuti', rekao je za Reuters neimenovani zaposlenik napadnute banke, a čini se da, osim kratkotrajne blokade internetskog bankarstva, ovaj napad nije ostavio nikakve veće posljedice na banke.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti