Trump produljio zabranu: Huawei i ZTE na crnoj listi do svibnja 2021.

Hoće li prijelazne odredbe, koje ističu 15. svibnja, ponovno biti produljene, još nitko ne zna.

Martina Čizmić | 14.05.2020. / 16:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu odredbu kojom je produžio trajanje zabrane američkim kompanijama da koriste telekomunikacijsku opremu tvrtki za koje američka administracija smatra da predstavljaju rizik za naciju. Iako je odredba veoma općenita, na "crnoj listi" nalaze se mahom kineske tvrtke. Zabrana je produljena sve do svibnja 2021. godine. 

Podsjetimo, Trump je u svibnju 2019. godine prvi put potpisao takvu odredbu, usmjerenu prije svega prema kineskim proizvođačima Huaweiju i ZTE, što je šokiralo kako Kineze tako i ostatak svijeta. Nakon prvotnog šoka, odredba je nešto ublažena te je određen prijelazni period za američke tvrtke koje koriste kinesku opremu, ali i za kineske tvrtke koje posluju s Amerikancima. U najgoroj su se situaciji našli lokalni telekomunikacijski operateri u SAD-u koji su svoju mrežnu opremu kupovali upravo od Kineza. Oni su, kako bi mogli nastaviti funkcionirati morali tražiti odobravanje posebne dozvole za poslovanje s Kinom, ali i istovremeno osmisliti način kako zamijeniti gotovo svu opremu u mreži. 

Tijekom protekle godine, svaka su tri mjeseca te prijelazne odredbe produljene. No nova odredba koju je Trump potpisao produljuje trajanje zabrane sve do svibnja 2021. godine, a hoće li prijelazne odredbe, koje ističu 15. svibnja, ponovno biti produljene, još nitko ne zna. Očekuje se da bi se to ipak trebalo dogoditi.

Američkom odlukom o zabrani poslovanja, koja je iznenadila sve, nisu bile zadovoljne ni kineske ni američke tvrtke koje su u nekoliko navrata apelirale da se zabrana ukine.

I neka američka trgovinska udruženja tražila su od američke administracije da odobri "dugotrajniju dozvolu" kako bi se nastavila suradnja i razvoj globalnih telekomunikacijskih standarda. Međutim, Trump i njegova administracija ostali su pri svojoj odluci o zabrani.

A što to točno znači za korisnike Huaweijevih uređaja i opreme?

Ukratko, svi oni koji imaju Huaweijeve uređaje (nosive uređaje, mobitele, prijenosna računala, rutere i slično) i dalje ih koriste kao i do sad. Za njih ova zabrana ne znači ništa. No svi novi uređaji koji su predstavljeni nakon svibnja 2019., nemaju pristup Googleovim servisima (Gmail, Google Maps, Google Play Store i slično), odnosno nemaju Googleove aplikacije. 

S obzirom na to da je Huawei već predstavio cijeli niz uređaja temeljen na "čistom" Androidu s vlastitim korisničkim sučeljem, a intenzivno radi na širenju svoje HMS platforme za izradu aplikacija te obogaćivanju App Gallery trgovine, očito je da su bili spremni i na potpunu zabranu i prekid bilo kakvih veza s Googleom i dosadašnjim američkim poslovnim partnerima.

Zatražili smo službeni komentar od Huaweija te ćemo ažurirati tekst kad ga dobijemo. 

 Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti