Velika Britanija: U proteklih nekoliko dana zabilježeno više od 1000 slučajeva zaraze novim sojem virusa

Više od tisuću slučajeva zaraze novim sojem koronavirusa otkriveno je u proteklih nekoliko dana u Engleskoj, uglavnom na jugu zemlje gdje bi to moglo biti povezano sa skokom broja zaraženih, rekao je u ponedjeljak ministar zdravlja Matt Hancock.

Hina | 14.12.2020. / 17:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Identificirali smo novi soj koronavirusa koji bi mogao biti povezan s bržim širenjem na jugoistoku Engleske, kazao je Hancock u obraćanju parlamentu.

Inicijalna analiza sugerira da taj soj raste brže od postojećih, dodao je.

Moram u ovom trenutku istaknuti da ništa ne sugerira da je veća vjerojatnost da novi soj izazove ozbiljniji oblik bolesti, a zadnje kliničke informacije su da je vrlo malo vjerojatno da ta mutacija ne bi reagirala na cjepivo, dodao je.

Hancock je kazao kako je novi soj zabilježen na 60-ak lokaliteta, obaviještena je Svjetska zdravstvena organizacija, a znanstvenici već rade na detaljnim studijama.

Stručnjak sa Sveučilišta u Birminghamu, Alan McNally kazao je kako su laboratoriji za testiranje novi soj primijetili unazad nekoliko tjedana.

Nemojmo biti histerični, ne znači da se lakše prenosi, da je zarazniji niti da je opasniji, ali moramo ga imati na oku, kazao je za BBC.

Virusi mutiraju cijelo vrijeme, no to ne mora značiti da postaju opasniji. Zato profesor molekularne virologije sa Sveučilišta u Nottinghamu, Johnatan Ball, kaže kako neke promjene na virusu mogu značiti da će se brže širiti, no mnoge promjene nemaju nikakvog učinka.

Stoga moramo proučiti sve genetske promjene kako se pojavljuju i uočiti utječu li na ponašanje virusa i dok to ne učinimo prerano je govoriti o potencijalnom učinku ove mutacije, kazao je Ball.

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti