Bivši Metin top-inženjer svjedočio pred Kongresom: "Ne možemo im dati povjerenje u vezi s našom djecom"

Unatoč tome što su znali s kakvom se štetom od uznemiravanja suočavaju tinejdžeri, odgovorni u Meti nisu djelovali, što je narušilo povjerenje u njihovu sposobnost da zaštite djecu. Riječi su to koje su se mogle čuti u svjedočanstvu bivšeg direktora inženjeringa u Meti.

Branimir Vorša | 08.11.2023. / 12:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na dan kada je zviždačica Frances Haugen svjedočila pred američkim Kongresom o opasnostima Facebooka i Instagrama za djecu, u jesen 2021. godine, bivši direktor inženjeringa u Meti, Arturo Béjar, poslao je alarmantan e-mail izvršnom direktoru Mete Marku Zuckerbergu o istom problemu.

Béjar, poznat po svojoj stručnosti u suzbijanju internetskog uznemiravanja, podijelio je u e-mailu uznemirujuća iskustva svoje kćeri na Instagramu. No njegove brige i upozorenja prošli su nezapaženo.

Iskustvo iz prve ruke

Slika nije dostupna Zviždačica otkrila čega se Facebook veoma boji, a ima i savjet za Elona Muska

Danas se pojavljujem pred vama kao otac s iskustvom iz prve ruke s djetetom koje je primilo neželjene seksualne napade na Instagramu, rekao je Béjar svjedočeći pred Kongresom.

Béjar je radio u Facebooku od 2009. do 2015. godine, a pozornost je privlačio borbom protiv internetskog nasilja. No iskustva njegove kćeri na Instagramu između njegova odlaska i povratka 2019. godine duboko su ga uznemirila. Ona i njezine prijateljice počele su doživljavati grozna iskustva, uključujući opetovane neželjene seksualne napade i uznemiravanja. Ona je te incidente prijavila tvrtki, a tvrtka nije učinila ništa, posvjedočio je bivši direktor inženjeringa u Meti.

Neadekvatna rješenja

U bilješci iz 2021. godine Béjar je istaknuo "kritičan jaz" između pristupa tvrtke problemima i iskustava njezinih korisnika, osobito mladih. Ispričao je incident sa svojom 16-godišnjom kćeri, čija je objava o automobilima dobila pogrdan komentar. Béjar je naglasio da takvi komentari ne krše pravila i da postojeći alati nisu dovoljni. Smatrao je da su politika prijavljivanja i pregled sadržaja eadekvatna rješenja.

Béjar je svjedočio o utjecaju društvenih medija na mentalno zdravlje tinejdžera, kao i o potrebi da Meta promijeni nadzor na svojim platformama, kako bi se pozabavila uznemiravanjem i neželjenim seksualnim napadima, čak i ako jasno ne krše postojeće politike ponašanja.

Sa sigurnošću mogu reći da su Metini rukovoditelji znali štetu koju su tinejdžeri proživljavali, da postoje stvari koje su mogli učiniti, a koje su vrlo izvedive, i da su odlučili ne učiniti ih. To jasno daje do znanja da im ne možemo dati povjerenje u vezi s našom djecom, rekao je Béjar. Izrazio je sumnju u Metinu predanost zaštiti maloljetnika od izloženosti uznemiravanjima na internetu.

Predložene reforme ne bi naštetile Metinim prihodima

Senator Richard Blumenthal predstavio je Béjara kao inženjera cijenjenog u industriji, ali ga je ignorirao kada je ovaj izrazio zabrinutost za zaštitu maloljetnika. Béjar je citirao istraživanja korisnika koja pokazuju da je 13 posto korisnika Instagrama u dobi od 13 do 15 godina prijavilo neželjene seksualne napade u samo jednom tjednu.

Béjar je tvrdio da reforme koje je predložio neće značajno utjecati na Metine prihode, ali su ključne za zaštitu tinejdžera. Naglasio je potrebu da tinejdžeri izraze svoje sadržajne preferencije.

Njegovo se svjedočenje poklopilo s dvostranačkim nastojanjem u Kongresu da se reguliraju društveni mediji, radi zaštite djece. Meta je istaknula svoje napore da poveća sigurnost za mlade korisnike putem značajki kao što su anonimne obavijesti i upozorenja na komentare.

Meta pod kišom tužbi

Slika nije dostupna Instagram na udaru novih tužbi zbog štetnog utjecaja na mentalno zdravlje maloljetnika

Kad je riječ o sadržaju koji ne krši pravila Instagrama, Meta se pozvala na svoje smjernice za distribuciju sadržaja iz 2021. godine, koje su smanjile distribuciju problematičnog ili nekvalitetnog sadržaja. Béjarovo svjedočenje naglasilo je potrebu za dodatnim mjerama za zaštitu tinejdžera.

Samo dva tjedna prije svjedočenja brojne su američke države tužile Metu za nanošenje štete mladima i doprinos krizi mentalnog zdravlja mladih. Béjar je naglasio važnost dvostranačkog zakonodavstva za transparentnost i pomoć u rješavanju tih šteta te je pozvao tvrtke društvenih medija da razviju metriku za procjenu i praćenje štete.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti