Facebook trese veliki skandal, zviždačica koja je otkrila mračne tajne te kompanije izašla i pred Senat: "Vodstvo ne želi napraviti promjene"

Facebook, osim najduljeg pada u povijesti te mreže, ima puno većih problema. Crnu mrlju na tvrtku bacila je bivša zaposlenica, zviždačica koja je otkrila Facebookove mračne tajne. Optužuje ih za obmanjivanje javnosti, ugrožavanje sigurnosti djece, poticanje nasilja i još mnogo toga.

Zimo Zimo | 05.10.2021. / 22:12

Galerija

Ovo je osoba koja je uzdrmala Facebook i prije njegovog jučerašnjeg pada. Frances Haugen trenutačno je najpoznatija zviždačica na svijetu. Bivša zaposlenica Facebooka na račun bivšeg poslodavca iznijela je ozbiljne optužbe. U nedjelju je govorila u američkoj TV emisiji 60 minutes, a u utorak i pred američkim Senatom.

Danas sam ovdje jer vjerujem da Facebookovi proizvodi štete djeci, čine razlike i oslabljuju našu demokraciju. Vodstvo kompanije zna kako učiniti Facebook i Instagram sigurnijima, ali ne žele napraviti potrebne promjene jer stavljaju svoj astronomski profit ispred ljudi, kazala je zviždačica u svjedočenju.

Navodi da je u Facebooku provedeno interno istraživanje koje nikad nije objavljeno. Ono pokazuje da Instagram, koji je u Facebookovu vlasništvu, negativno utječe na mentalno zdravlje tinejdžera. 32 posto anketiranih tinejdžerica tvrdi je da se zbog Instagrama osjećaju lošije u svom tijelu.

Facebook zna da njegovi primjenjivi algoritmi mogu kratko voditi od bezazlenih tema poput zdravih recepata, nečeg neškodljivog poput zdravih recepata do sadržaja koji promovira anoreksiju, objasnila je Haugen.

Iz Facebooka tvrde da Francis odgovara na pitanja o kojima nije imala izravnih saznanja. Tvrtku je napustila ranije ove godine. Bila je voditeljica tima za građanski integritet. Prije odlaska kopirala je niz internih dokumenata koji pokazuju da tvrtka laže o značajnom napretku u borbi protiv mržnje, nasilja i dezinformacija. Iz tvrtke takvo što demantiraju.

Tvrdnja da zatvaramo oči na povratne informacije zanemaruje naša značajna ulaganja, uključujući napore 40.000 ljudi koji rade na sigurnosti Facebooka, kao i naše ulaganje od 13 milijardi dolara od 2016. godine, kazala je direktorica komunikacija o politici firme Lena Pietsch.

Haugen je iznijela i teške optužbe zbog nereda u američkom Kapitolu 6. siječnja, tvrdeći da je Facebook pomogao potaknuti nasilje.

Opasni govor mržnje na internetu doveo je do nasilja. Šteti i čak ubija ljude. Stvar je toga da Facebook odabire rasti pod svaku cijenu, postavši kompanija od bilijun dolara, kupujući svoj profit nad našom sigurnosti, zaključila je pred Senatom.

I upozorava, nužno je prisiliti Facebook na promjene.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti