Zviždačica s Fejsa otkrila svoj identitet i objasnila zašto je izašla u javnost: Facebooku je važniji profit, nego sigurnost korisnika

Za Facebook su postali prioriteti profit i rast koje stavlja ispred javne sigurnosti, čime se ugrožavaju životi ljudi, objasnila je zviždačica.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.10.2021. / 08:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zviždačica zahvaljujući kojoj smo proteklih dana saznali brojne informacije o Facebooku koje je podijelila s Wall Street Journalom, uključujući i rezultate internog istraživanja o negativnom utjecaju Instagrama na djecu, a pogotovo tinejdžerice, jučer je otkrila svoj identitet. Gostujući na CBS-ovoj emisiji “60 Minutes”, Frances Haugen objasnila je razloge zbog kojih je odlučila na taj potez. Kao zaposlenica Zuckerbergove kompanije postala je svjesna kako su za Facebook prioriteti profit i rast koje stavlja ispred javne sigurnosti, čime se ugrožavaju životi ljudi.

Slika nije dostupna Facebook usporedili s duhanskom industrijom: Znaju da je štetan i opasan,ali ništa nisu napravili da zaštite mlade

Osim u Facebooku, Haugen je radila i u drugim velikim tehnološkim kompanijama poput Pinteresta, Googlea, Yelpa i Hingea te kaže kako je, u usporedbi s tim tvrtkama, situacija u Facebooku značajno gora.

Kao prijelomnu točku svog odnosa s kompanijom označila je ukidanje odjela za građanski integritet kojeg je i sama bila dio i tada je shvatila da kompanija nije spremna investirati u alate koji bi ovu društvenu mrežu spriječili da bude opasna za svoje korisnike. Dotaknula se i lažnih vijesti, rekavši da je Fejs zaista implementirao zaštitne mehanizme s kojima bi se utjecaj lažnih vijesti uoči američkih izbora sveo na minimum, no nakon izbora ponovno su isključili te mehanizme i vratili se staroj praksi - prioritet su stavili na rast, a ne na sigurnost. Zbog toga ih smatra odgovornim za raspirivanje nasilja tijekom napada na Kongres početkom ove godine.

Slika nije dostupna Facebook popustio pod pritiskom i pauzirao razvoj Instagrama za djecu

Za mene, to je izdaja demokracije, komentirala je zviždačica.

Što se osnivača i šefa kompanije Marka Zuckerberga tiče, kaže kako vjeruje da on nikada nije htio napraviti ovakvu platformu, no dopustio je da se na njoj donose izbori čije su posljedice mržnja i polarizirajući sadržaj koji se masovno distribuira velikom broju ljudi. U više navrata tvrtka je pokazala da im je profit važniji od sigurnosti svojih korisnika te se nada kako će njen istup imati dovoljno veliki učinak na svijet kako bi krenuo s reguliranjem Facebooka.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti