Zabrinjavajući rezultati Facebookova istraživanja pokazali koliko je Instagram toksičan za tinejdžere

Facebook je tijekom tri godine istraživao kako Instagram i sadržaj na toj mreži utječu na mlade, a rezultati tog istraživanja pojavili su se u javnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.09.2021. / 08:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što su mediji objavili detalje Facebookova internog istraživanja o utjecaju Instagrama na mlađe korisnike koje je provedeno tijekom posljednje tri godine, neki su zastupnici u američkom Kongresu rezultate tog istraživanja nazvali zastrašujućim, naglašavajući da zahtijevaju odgovore od prvog čovjeka Facebooka Marka Zuckerberga. Rezultati su iznimno zabrinjavajući te je za mnoge mlade, a pogotovo djevojčice, Instagram prilično toksično i opasno okruženje koje iza fotografija koje prikazuju lijep i lagodan život prepun uživanja, krije depresiju, nezadovoljstvo vlastitim izgledom pa čak i povećanu želju za samoubojstvom.

Slika nije dostupna Želite li ga i dalje koristiti, uskoro ćete Instagramu morati otkriti jedan prilično osoban podatak

Kultura Instagrama, kako su je nazvali istraživači, jest da se objavljuju samo najbolje fotografije i trenutci te ova društvena mreža djeluje kao ovisnički proizvod. I brojna ranija istraživanja pokazala su slične rezultate te su mladi konstantno izloženi sadržaju i fotografijama ljudi koji žive i izgledaju savršeno i uživaju u svojim životima. Takav sadržaj negativno se odražava i na mentalno stanje mladih koji su konstantno pod pritiskom da i sami objavljuju savršene slike na kojima će što bolje izgledati i s kojima će prikazati kako uživaju u životu, izlaze, putuju, druže se itd. Također, pod pritiskom su i da sav sadržaj koji objavljuju dobije što više pozitivnih reakcija.

Među tinejdžerima koji su imali suicidalne misli, 13 posto korisnika i korisnica iz Velike Britanije i 6 posto iz SAD-a takvo je razmišljanje razvilo upravo zbog Instagrama, a za čak dvije trećine tinejdžerica koje se ne osjećaju ugodno oko svojih tijela, zbog Instagrama su se osjećale još gore. Isto smatra i 14 posto dječaka u SAD-u. Iako Facebook zaključuje da na veliki postotak tinejdžera Instagram ipak ne utječe negativno, one opcije koje su ocijenili kao najopasnije i najštetnije, dio su Instagrama.

Zuckerberg nije ništa poduzeo

Rezultati tog istraživanja završili su i na stolu Marka Zuckerberga prošle godine, no osim činjenice da su počeli sa skrivanjem lajkova, jasno je kako tvrtka nije napravila ništa konkretnije kako bi zaštitila mlade. Dapače, i dalje je aktualna njihova ideja o Instagramu za djecu, odnosno za mlađe od 13 godina, čemu se mnogi protive, a kada vidimo rezultate ovog istraživanja jasno je i zašto.

Jedna od osoba koja je za zabranu takve društvene mreže je i zastupnica u Kongresu Lori Trahan koja smatra kako ovaj izvještaj pokazuje da Facebook nije uspio zaštititi djecu, a pogotovo mlađe djevojčice na Instagramu pa je jasno da isto ne bi mogli napraviti niti s djecom mlađom od 13 godina.

Zastupnica Cathy McMorris Rodgers također je više puta upozoravala na opasnost od online aktivnosti, uključujući i društvene mreže na mentalno stanje mladih. Podsjeća i kako su ranije ove godine od Facebooka tražili interni izvještaj o utjecaju njihovih proizvoda na mentalno stanje djece, što je Zuckerbergova kompanija odbila. Zbog toga možemo samo nagađati što još kriju. Nastavit ćemo tražiti transparentnost od Facebooka i ostalih velikih tehnoloških kompanija, pogotovo jer se povezuju s negativnim utjecajem koje njihovi proizvodi imaju na našu djecu, komentirala je Rodgers.

Instagram, ilustracija Je li vaš profil na Instagramu hakiran? Nova sigurnosna opcija odmah će vas obavijestiti

A kakav je odnos Facebooka prema ovom problemu, najbolje je opisao senator Josh Hawley: Facebook zna da je Instagram toksičan za tinejdžere, ali ih nije briga.

Zanimljivo, nedugo nakon što je The Wall Street Journal objavio taj izvještaj, iz TikToka su objavili neke novitete s kojima žele pomoći korisnicima njihove mreže koji imaju određene mentalne probleme ili misli o samoubojstvu. Ti noviteti uključujuću tzv. vodiče za dobrobit, podršku za one s poremećajem prehrane, a svaki put kada korisnici budu pretraživali informacije o samoubojstvima preusmjerit će ih se na linije za podršku u takvim slučajevima.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti