Je li vaš profil na Instagramu hakiran? Nova sigurnosna opcija odmah će vas obavijestiti

Iz Instagrama podsjećaju na klasične dobre prakse koje mogu pružiti zaštitu od neovlaštenog upada u račune.

Martina Čizmić | 15.07.2021. / 14:00

Instagram, ilustracija (Foto: Getty Images)

Hakerima su društvene mreže izuzetno privlačno mjesto za isprobavanje vlastitih hakerskih vještina, ali i za pronalaženje lakih žrtava. Jednom kad upadnu u nečiji profil, imaju lak pristup žrtvinim kontaktima, osobnim podacima, a u nekim slučajevima i podacima o kreditnim karticama.

Kako bi zaštitio svoje korisnike, Instagram je predstavio novu sigurnosnu opciju Security Check, koja bi trebala ojačati sigurnost korisničkih profila, ali i upozoriti korisnike ako je njihov profil kompromitiran.

Tako će korisnici prilikom ulogiravanja na Instagram vidjeti iskočni prozor s upozorenjem, ako je njihov profil bio kompromitiran u prošlosti te će ih pozvati na provjeru sigurnosnih postavki.

Korisnici će provjeriti s kojih je uređaja pristupano njihovom profilu, pregledati podatke koji su objavljeni, revidirati s kojim stranicama dijele podatke o svom računu te ažurirati kontakt informacije potrebne za oporavak računa u slučaju hakiranja.

Osim toga, iz Instagrama podsjećaju na klasične dobre prakse koje mogu pružiti zaštitu od neovlaštenog upada u račune.

Tako preporučuju korisnicima da aktiviraju dvostupanjsku autentifikaciju kako bi zaštitili svoj račun, ali i na vrijeme bili obaviješteni ako netko neovlašten pokuša njemu pristupiti.

Također, trebali bi provjeriti jesu li e-mail i broj telefona koji su povezani s računom ažurni i može li im se pristupiti, za slučaj da je potrebno pokrenuti oporavak računa.

Upozoravaju i kako nitko iz Instagrama s korisnicima neće kontaktirati direktnom porukom i od njih tražiti osjetljive podatke kao što je lozinka za pristup računu. Takve su poruke najčešće prijevara i služe kako bi hakeri lako i jednostavno došli do podataka koje kasnije mogu iskoristiti za prijevaru ili krađu podataka. Ako se i pojavi potreba da Instagram kontaktira s nekim od korisnika, to će napraviti kroz opciju "Emails from Instagram" koja se nalazi u postavkama.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti