Fintech startupovi Cantab PI i Identity Consortium sklopili stratešku suradnju

Britansko-hrvatski fintech Cantab PI najavljuje novo partnerstvo i stratešku suradnju s hrvatskim startupom Identity Consortium.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.01.2020. / 10:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cantab PI svoju će nagrađivanu platformu Open Banking – obitelj algoritama koji pomoću umjetne inteligencije izračunavaju kreditni rizik, potrebe i preferencije stanovništva temeljem isključivo transakcijskih podataka po platnom računu, integrirati s platformom Identyum za digitalni identitet tvrtke Identity Consortium, a koja pak krajnjem korisniku omogućava punu kontrolu nad njegovim osobnim (pa tako i financijskim) podacima.

Digital Difference in Banking, panel Za banke je nastupilo vrijeme velikih promjena, a budućnost industrije pripada "klincima koji znaju kodirati"

Platforma Cantab PI omogućava između ostalog credit-scoring-as-a-service, dok Identyum pruža identity-as-a-service (što uključuje i dohvat transakcijskih financijskih podataka, kao i digitalno potpisivanje dokumenata) te će se kombinacijom tih dvaju proizvoda stvoriti vrlo snažna i jedinstvena platforma, koja će kreditnim institucijama pružiti "ključ u ruke" platformu za gotovinske nenamjenske kredite i optimizaciju iskustva korisnika. S druge strane, krajnji korisnici dobit će mogućnost instantnog odobrenja i isplate nenamjenskih kredita, bez ikakvih papira i odlazaka u poslovnicu – iz udobnosti svog doma i za svega 2-3 minute, te kreditnu ponudu prilagođenu trenutačnim potrebama i interesima.

Cantab PI je tvrtka specijalizirana za primjenu strojnog učenja i umjetne inteligencije nad velikim količinama podataka iz bankarskog i farmaceutskog sektora. Razvija modele strojnog učenja koji se već sad primjenjuju u više od 12 država na tri kontinenta, a koriste ih i neke vodeće globalne tvrtke. Day One Capital, međunarodni VC fond, nedavno je odabrao Cantab PI kao jedan od 5 globalnih brzorastućih fintecha s najvećim globalnim potencijalom. Cantab PI bihevioralni algoritmi (koji se oslanjaju na transakcijske platne podatke) nadmoćni su u odnosu na uobičajene credit scoring modele koji se trenutačno primjenjuju u većini banaka.

Slika nije dostupna Elena Lavezzi, Revolut: Ako imate dobar proizvod, ljudi će ga htjeti koristiti i bez puno reklame

Direktor i osnivač Cantab PI-ja dr. sc. Siniša Slijepčević komentira: Na tržištu kreditnih proizvoda za stanovništvo će u sljedećem desetljeću uspjeti samo banke i drugi igrači koji će optimalno koristiti obilje informacija u transakcijskim podacima pomoću umjetne inteligencije i strojnog učenja. 'Open banking' revolucija i napredak tehnologije već sad omogućuju personalizaciju ponude bankarskih proizvoda te puno precizniju ocjenu rizika. Za banke koje tu trku ne budu dovoljno brzo trčale biti će vrlo brzo 'game over'

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti