Cantab PI svoju će nagrađivanu platformu Open Banking – obitelj algoritama koji pomoću umjetne inteligencije izračunavaju kreditni rizik, potrebe i preferencije stanovništva temeljem isključivo transakcijskih podataka po platnom računu, integrirati s platformom Identyum za digitalni identitet tvrtke Identity Consortium, a koja pak krajnjem korisniku omogućava punu kontrolu nad njegovim osobnim (pa tako i financijskim) podacima.

Platforma Cantab PI omogućava između ostalog credit-scoring-as-a-service, dok Identyum pruža identity-as-a-service (što uključuje i dohvat transakcijskih financijskih podataka, kao i digitalno potpisivanje dokumenata) te će se kombinacijom tih dvaju proizvoda stvoriti vrlo snažna i jedinstvena platforma, koja će kreditnim institucijama pružiti "ključ u ruke" platformu za gotovinske nenamjenske kredite i optimizaciju iskustva korisnika. S druge strane, krajnji korisnici dobit će mogućnost instantnog odobrenja i isplate nenamjenskih kredita, bez ikakvih papira i odlazaka u poslovnicu – iz udobnosti svog doma i za svega 2-3 minute, te kreditnu ponudu prilagođenu trenutačnim potrebama i interesima.

Cantab PI je tvrtka specijalizirana za primjenu strojnog učenja i umjetne inteligencije nad velikim količinama podataka iz bankarskog i farmaceutskog sektora. Razvija modele strojnog učenja koji se već sad primjenjuju u više od 12 država na tri kontinenta, a koriste ih i neke vodeće globalne tvrtke. Day One Capital, međunarodni VC fond, nedavno je odabrao Cantab PI kao jedan od 5 globalnih brzorastućih fintecha s najvećim globalnim potencijalom. Cantab PI bihevioralni algoritmi (koji se oslanjaju na transakcijske platne podatke) nadmoćni su u odnosu na uobičajene credit scoring modele koji se trenutačno primjenjuju u većini banaka.

Direktor i osnivač Cantab PI-ja dr. sc. Siniša Slijepčević komentira: Na tržištu kreditnih proizvoda za stanovništvo će u sljedećem desetljeću uspjeti samo banke i drugi igrači koji će optimalno koristiti obilje informacija u transakcijskim podacima pomoću umjetne inteligencije i strojnog učenja. 'Open banking' revolucija i napredak tehnologije već sad omogućuju personalizaciju ponude bankarskih proizvoda te puno precizniju ocjenu rizika. Za banke koje tu trku ne budu dovoljno brzo trčale biti će vrlo brzo 'game over'