Googleov patent otkriva jednu veliku promjenu na ekranima pametnih telefona budućnosti

Iako tvrtke prijavljene patente i ne moraju dalje razvijati, za pretpostaviti je kako mobilna industrija ipak ide u ovom smjeru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.08.2023. / 15:18

Google Pixel Fold (Foto: FrontPageTech.com)

Iako su do sada već predstavljeni pametni telefoni s prednjom kamerom skrivenom ispod ekrana, kvaliteta snimaka takvih kamera nije bila na zadovoljavajućoj razini. Da je tehnologija daleko od savršene možemo vidjeti po činjenici što niti jedan top-model pametnih telefona i dalje nema kameru skrivenu ispod ekrana, a nema niti nekih najava i glasina da bi uređaji koje očekujemo ove ili početkom sljedeće godine mogli imati takvu kameru.

Pixel 7a, PIxel Fold i PIxel Tablet Nakon fleksibilnog telefona i tableta, Google bi mogao predstaviti i hibrid ta dva uređaja

Ipak, to ne znači da kompanije ne razvijaju takvu tehnologiju i da u nekoj budućnosti ekran neće u potpunosti biti slobodan od nekakvih hardverskih ureza i rupica za senzore. Jedna od tvrtki koja to ima u planu jest Google koji je prijavio patent za tehnologiju koja bi trebala omogućiti postavljanje kamere ili više kamera ispod ekrana, bez da su one vidljive golim okom na samom ekranu.

Ako tvrtka krene u realizaciju takva patenta, to bi značilo da će budući modeli telefona iz serije Pixel imati skrivenu kameru, što bi bila jedna od prednosti Googleovih mobilnih uređaja u odnosu na druge modele Androida i Appleove telefone.

Kako bi u tome uspjeli, Google je patentirao tehnologiju koja bi omogućila da dovoljna količina svjetla dospije kroz ekran do senzora kamere, a da se u isto vrijeme ekran može normalno koristiti, što namjeravaju napraviti postavljanjem sloja materijala koji blokira svjetlost između zaslona i senzora kamere. Ispod ekrana moglo bi biti više senzora - npr. jedan od senzora za slike u boji, a drugi monokromatski, dok bi konačna fotografija bila rezultat povezivanje slika s tih senzora, kao i korištenja digitalnih alata i strojnog učenja koje bi na kraju izvukli maksimum iz takvih snimki.

Pixel 7a, PIxel Fold i PIxel Tablet Google predstavio prvi preklopni telefon, tablet i novitete oko alata baziranih na AI

Ovdje je riječ tek o patentu i treba vidjeti hoće li Google uopće krenuti u razvoj tehnologije bazirane na njemu ili će sve samo ostati na ideji i teoriji. Ako krenu u razvoj, a za očekivati je da će jednom pametni telefoni zaista imati cijeli prednji dio zaslona potpuno čist, bez rupica u zaslonu i da će kamere zaista biti smještene ispod ekrana, to ipak ne treba očekivati da će biti tako skoro. Google bi krajem ove godine trebao najaviti Pixel 8 i sigurno je kako taj smartphone neće imati kameru skrivenu ispod ekrana, a isto ne treba očekivati niti od njegova nasljednika sljedeće godine.

Izvor: Phone Arena

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti