Hoćemo li jednom vidjeti i dlanovni Xbox? Microsoft je imao planove…

Microsoft je zaista imao planove za dlanovnu verziju svoje popularne igraće konzole.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.09.2023. / 15:25

Xbox (Foto: Afp)

U posljednje vrijeme iznimno je dinamično na tržištu dlanovnih konzola. Trend takvih gamerskih uređaja malih ekrana pokrenuo je Valve sa svojim Steam Deckom, a kada se pokazalo da je ovaj uređaj prilično popularan, brzo se povećao broj kompanija koje su htjele iskoristiti popularnost tog tipa proizvoda.

Kontroler za Xbox Već ove godine stižu nadograđene verzije PlayStationa i Xboxa?

Asus je tako predstavio Rog Ally, nedavno smo vidjeli Lenovov Legion Go, a još ranije Logitech je predstavio svoj model G Cloud koji je u prvom redu fokusiran na cloud gamerske servise, a zanimljivo je da je na njenom razvoju Logitech surađivao s Microsoftom. Također, svoju je dlanovnu konzolu, iako samo kao asistenta PlayStationu 5 predstavio i Sony (podsjetimo, japanska je kompanija u prošlosti već predstavila dvije dlanovne konzole), a mnogi se pitaju ima li Microsoft sličnih planova.

Iako se trenutačno čini kako, barem za sada, nećemo vidjeti neku vrstu prijenosnog Xboxa, Microsoft je zaista imao planove za takav uređaj, no ti se planovi ipak nisu pretvorili u stvarnost, barem ne za sada. Prema izvorima upoznatim sa situacijom u kompaniji, i Microsoft je ranije radio na razvoju prototipa dlanovnog Xboxa koji je baziran na cloudu. Za igranje igara na takvom uređaju, dakle, bio bi potrebno plaćati pretplatu za Microsoftov cloud gamerski servis i onda na njemu igrati videoigre u oblaku.

To nije jedini uređaj baziran na cloudu koji je kompanija razvijala. Već smo pisali i o cloud konzoli nazvanom Project Keystone, no s vremenom je kompanija odustala i od tog uređaja. Razlog za to jest što Microsoft želi staviti veći naglasak na svoj cloud gamerski servis, a ne na sam hardver. Dakle, umjesto da rade vlastitu dlanovnu i klasičnu konzolu na kojoj će se samo moći igrati igre s cloud servisa, Microsoft je naglasak odlučio staviti na razvoj samih servisa kojima će korisnici moći pristupati s različitih uređaja - od pametnih telefona do tableta, računala pa i postojećih dlanovnih konzola.

Xbox Microsoft više neće razvijati igre za Xbox One

Hoće li Microsoft u budućnosti promijeniti mišljenje, teško je reći, no čini se kako im konzola s malim ekranom trenutačno nije prioritet. U jednom ranijem intervjuu Sarah Bond iz Microsoftova odjela za Xbox pohvalila je Asusov ROG Ally koje je opisala kao “Xbox u pokretu” tako da možemo zaključiti kako će se kompanija ubuduće fokusirati na gamerski servis i pružanje podrške partnerima, iako ne treba odbaciti mogućnost da jednom zaista zaigramo i na Xbox Portableu.

Izvor: Neowin

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti