Ipak nije bila prvotravanjska šala: Asus priprema konkurenta Steam Decku

Dlanovnu konzolu trebao bi pokretati AMD-ov hardver te operativni sustav Windows 11, a na njoj će gameri moći uživati u PC igrama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.04.2023. / 13:27

ROG Ally (Foto: Asus)

Iz Asusa su se odlučili na zanimljivu marketinšku strategiju za svoj potpuno novi proizvod, dlanovnu igraću konzolu. Konzolu nazvanu ROG Ally predstavili su prošlu subotu, prvog dana travnja pa su mnogi pomislili kako je riječ o nekoj prvotravanjskoj šali.

  Slika nije dostupna Valve planira više generacija svoje dlanovne konzole Steam Deck

No pokazalo se da je Asus time samo htio privući pažnju te su jučer i službeno objavili da rade na razvoju dlanovne konzole koja će na tržištu konkurirati uređajima poput Steam Decka. Puno stvari oko ROG Allyja još nije poznato, no ono što je do sada objavljeno zvuči obećavajuće. ROG Ally bit će, poput Steam Decka, dlanovna verzija PC-a na kojem će se moći igrati igre za osobna računala, a pokretat će ga Windows 11.

Što se hardvera tiče, spominje se AMD-ov čipset Ryzen, no detalje o samom hardveru, odnosno snazi procesora i grafike trebali bi saznati naknadno. Ono što znamo, barem prema glasinama koje su se pojavile na mreži, jest da bi ova dlanovna PC konzola trebala imati ekran dijagonale 7 inča (naravno, osjetljiv na dodir), omjera stranica 16:9, Full HD rezolucije uz frekvenciju osvježavanja ekrana od 120Hz. Ako su te informacije točne, to znači da je ekran Asusove konzole bolji u odnosu na Valveovu konzolu jer Steam Deck dolazi s ekranom omjera stranica 16:10, rezolucije 1280x800 piksela te sa 60Hz frekvencijom osvježavanja stranica.

Naravno, takav bolji ekran veći je potrošač baterije i tek ćemo, kada iz Asusa objave sve službene podatke, saznati kapacitet i izdržljivost baterije te je moći usporediti s Valveovim konkurentom. Prema objavljenom videozapisu na YouTubeu, ROG Ally moći će se povezati i s televizorom i onda u igrama uživati na velikom ekranu.

  Razer Edge Razerova cloud konzola uskoro stiže na tržište

Bit će zanimljivo vidjeti i koliko će iznositi cijena ovog uređaja kada se jednom pojavi u prodaji i kako će u tom segmentu konkurirati Steam Decku čija cijena iznosi od 419 eura pa do 679 eura, ovisno o modelu, odnosno količini memorije.

Izvor: Engadget 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti