Industrija videoigara nezaustavljivo raste: Igrice više nisu samo zabava za najmlađe

Ako ste i vi jedni od onih koji još uvijek smatrate da su videoigre samo zabava za najmlađe, gadno se varate. Upravo suprotno, riječ je o jednoj od najprofitabilnijih industrija u svijetu.

Stipe Antonijević | 22.11.2017. / 21:14

Galerija

Industrija videoigara jedna je od najbrže rastućih industrija u svijetu. A koliko je već narasla, najbolje će Vam predočiti sljedeće brojke: U prošloj godini glazbena i filmska industrija zajedno su zaradile oko 55 milijardi dolara. Industrija videoigara sama je zaradila preko 100 milijardi.

Ako se pitate kako je to moguće, evo vam odgovora. Call of Duty, jedna od najpopularnijih pucačkih igara u posljednjem desetljeću, čiji najnoviji nastavak igrače vraća u doba Drugog svjetskog rata, izašla je početkom mjeseca i samo u prva tri dana prodaje zaradila više od 500 milijuna eura.

Kada čujete te vrtoglave brojke, ne treba vas čuditi da su videoigre mnogima odavno prestale biti samo hobi. Nekoliko profesionalnih videoigrača u svojoj je karijeri već zaradilo više od dva milijuna dolara. Stotine drugih zarađuju na desetke tisuća dolara mjesečno. Da bi to mogli, većina profesionalnih ekipa živi zajedno u istoj kući, trenira osam do 12 sati na dan, uz svakodnevno komuniciranje sa svojim fanovima. A njih je stvarno puno. Trenutno profesionalni svijet videoigara aktivno prati gotovo 400 milijuna ljudi.

Riječ je većinom o publici mlađoj od 30 godina, koja uz današnju tehnologiju ne propušta nijedno veliko natjecanje. Primjerice, prošle godine samo u SAD-u finalnu seriju jedne od najpopularnijih igara League of Legends preko interneta je pratilo čak 36 milijuna ljudi. Usporedbe radi, finalnu seriju NBA lige između Clevelanda i Golden Statea pratilo je pet milijuna ljudi manje.

Svijet videoigara tu ne planira stati. Naime, procjene kažu da kako će broj njegove publike i dalje nezaustavljivo rasti, i to u tolikoj mjeri da bi uskoro takozvani E-sport mogao postati olimpijski sport. Organizatori Olimpijskih igara koje će se 2024. održati u Parizu najavili su da će razgovarati s Olimpijskim odborom o mogućnosti uvođenja videoigara u olimpijski program. Tko zna, možda već za sedam godina budemo slavili prvu hrvatsku olimpijsku medalju zbog herojstva izvedenih na džojstiku, tipkovnici ili virtualnom volanu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti