Gamer ili ovisnik: Postoji li granica između hobija i ovisnosti?

Prepoznajte najčešće simptome ovisnosti o videoigrama

Monika Nožić Monika Nožinić | 06.05.2017. / 14:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Industrija videoigara globalni je fenomen koji broji više od 1,2 milijarde igrača diljem planeta, s prodajom koja će uskoro prijeći 100 milijardi dolara godišnje. No njihova velika popularnost potiče vječno pitanje: potiču li videoigre nasilje i stvaraju li ovisnost?

Znanstvena zajednica oko ovog je pitanja duboko podijeljena. Neki su uvjereni da videoigre potiču agresiju i stvaraju ovisnost, dok drugi navode da nemaju nikakav učinak na nasilje u stvarnom svijetu. No, daleko od kontroverzi, postoji sve veći broj dokaza koji upućuju na to da videoigre mogu pomoći u borbi protiv mentalnog pada koji je, kako starimo, sve veći.

Što je zapravo istina?

Sadržaj interneta u današnje je vrijeme sve bogatiji i dostupniji, čime nam se pružaju mnoge potencijalne koristi; razvoj kreativnosti, bolje i brže umrežavanje te dostupnost informacija,
ali i potencijalne opasnosti u obliku razvoja disfunkcionalnih ponašanja.

Dok većina ljudi internet koristi bez značajnih teškoća za zdravlje, kod određenog broja osoba (uglavnom je riječ o ekstremnim slučajevima) dolazi do razvoja disfunkcionalne upotrebe interneta i prekomjernog igranja videoigara. Takve osobe pokazuju obrasce ponašanja koji ukazuju na moguću ovisnost o korištenju interneta, što može negativno utjecati na njihove svakodnevne aktivnosti, međuljudske odnose i psihološku dobrobit.

Gaming ovisnost nije pojava koja je opće prihvaćena kod znanstvenika jer u ovom slučaju ne ispunjava sve simptome priznatih bolesti ovisnosti, no neke sličnosti kod osoba koje su prekovremeno okupirane gamingom su ipak dokazane.

Provođenje nekoliko sati dnevno pa čak i cijelog dana ispred omiljene igre nakon nekog vremena može dovesti do promjena u vašem raspoloženju ili depresije kada niste u mogućnosti igrati, laganja najbližih o vremenu koje provodite igrajući i, naravno, rizika od loših rezultata u školi, poslu ili po vlastito zdravlje. Vaš omiljeni hobi na ovakav način polako, ali sigurno, postaje opsesija.

Poznato je da veliki svjetski turniri u LoL-u, Doti i drugim igrama imaju višemilijunski nagradni fond i postaju posjećeniji nego neke utakmice svjetskog prvenstva u nogometu, a njihovi igrači poznate osobe. Karijera profesionalnog gamera traje otprilike do 21 godine jer nakon toga gube neophodni relfeksi i motoričke sposobnosti i više se ne mogu natjecati na istoj razini s ostalima. A da biste dostigli razinu profesionalca, potrebno je više godina svakodnevnog online gaminga od malih nogu.

Prosječni gamer koji iz hobija provodi isto toliko vremena ispred računala, zapravo podsvjesno bježi od svojih životnih problema, ne socijalizira se dovoljno, osim preko interneta i često zapostavlja svakodnevne obaveze.

Kako prepoznati ovisnika?

Simptomi pretjeranog korištenja, odnosno ovisnosti o internetu variraju u broju i frekvenciji, a sve je više dokaza da su psihološki i biološki mehanizmi u podlozi ove ovisnosti slični onima kod ovisnosti o psihoaktivnim supstancijama. Istraživanja pokazuju da se kod odraslih uz prekomjerno korištenje interneta veže niz problema mentalnog zdravlja i psihosocijalnog funkcioniranja kao što su apstinencijski sindrom, socijalno povlačenje, akademski neuspjeh, financijski problemi, gubitak posla, teškoće u braku i dr.

Neki od simptoma ovisnosti o računalnim igrama

• Dobro raspoloženje ili euforija za računalom
• Osoba se ne želi odvojiti od posla ili igre na računalu
• Razdražljivost pri odvajanju od računala
• Nesposobnost planiranja završetka rada ili igre na računalu
• Trošenje velike količine novca na kupovinu dodatnih računalnih komponenti i programa
• Zaboravljanje obaveza u kući, na posli, u školi i na dogovorene sastanke tijekom rada ili igranja na računalu
• Nemarnost prema zdravlju, higijeni, nedostatak sna, a sve u korist provođenja više vremena za računalom
• Osoba često objeduje za računalom
• Tjelesni problemi kao što su bol u leđima, naprezanje očiju i sindrom karpalnog kanala

U liječenju ovisnosti o internetu primjenjuje se kognitivno-bihevioralni pristup kao tretman izbora te u određenim slučajevima kombinacija psihofarmaka i obiteljskog savjetovanja.

Psiholozi navode nekoliko različitih koraka u liječenju ovisnosti:

1. umjesto korištenja interneta odaberite neku drugu aktivnost
2. postavite jasan cilj
3. koristite memento kartice za podsjećanje na svakodnevne aktivnosti na koje ste zaboravili ili ste ich zapostavili zbog ovisnosti
4. pridruživanje grupama podrške
5. uključivanje u obiteljsku ili individualnu terapiju;

Postoji li granica između hobija i ovisnosti?

Pretjerano i potencijalno ovisničko korištenje interneta među djecom i adolescentima u zadnje vrijeme pokazalo se kao rastući razlog za brigu. Klinički primjeri te rezultati istraživanja u vezu dovode ovisnost o internetu i igricama s razvojem i održavanjem depresije, socijalne anksioznosti te općenito negativnim utjecajem na mentalno zdravlje u toj populaciji.

Agresivnost, otuđenost, odsustvo govora, samo su neki od pratećih problema ovisnosti o videoigrama. Broj djece i mladih s ovim problemom svaki je dan sve veći, a starosna granica sve je niža.
S pojavom tableta i pametnih telefona mlađa populacija je sve ugroženija. Ovisnost se prosječno javlja kod jedanaestogodišnjaka, dok je prethodnih godina donja starosna granica bila 16 godina, a u zadnje vrijeme zabilježeni su i slučajevi trogodišnje djece ovisnika.

Što možete učiniti ako ste roditelj?

Postoji nekoliko mjera koje roditelji mogu poduzeti: naučite vještinu komuniciranja s vašim djetetom kako bi se ono osjetilo voljenim i poštovanim; postavite ograničenja na korištenje računala, telefona i/ili tableta; računalo postavite na prometno mjesto u domu – ne iza zatvorenih ili zaključanih vrata jer tako možete s vremena na vrijeme obratiti pažnju na to što dijete pretražuje po internetu, a ponekad mu se u igranju možete i pridružiti.

Također je dobra ideja da se kao obitelj uključite u različite aktivnosti, na taj način osnažujući djetetov osjećaj osobnog uspjeha i poduzimanja kontrole nad vlastitim svijetom te poticanje djeteta da se uključi u sport koji mu odgovara, upiše tečaj ili neku kreativnu grupu.

Ispadi agresije javljaju se kod težih oblika kada se ovisnost potpuno formirala, a postoji i čitav niz psiholoških posljedica.
Kada dijete duže vrijeme prestane izlaziti iz svoje sobe i izgubi potrebu da ode i do toaleta, znak je da je ovisnost o videoigrama i internetu vjerojatno uzela maha. Djeca koja su ovisna rade stvari samo kad baš moraju, ne tuširaju se danima, ne jedu redovno i ne razgovaraju. Kod ovakve djece govor počne lagano nestajati i postaju skoro 100% nezainteresirana za svijet oko sebe, a može doći i do ozbiljnih ispada agresivnosti i frustracije ako ih se prekine dok igraju igricu.

Ako želite izbjeći veće probleme koje sa sobom donosi potencijalna ovisnost, poput izolacije od prijatelja i obitelji te društvene nezrelosti u kritičnoj fazi djetetovog životnog razvoja, vrijeme je da se aktivnije uključite u život vašeg djeteta.

Gaming može stvoriti ovisnost, ali...

Ako gaming usporedimo s nekim drugim aktivnostima koje potencijalno stvaraju ovisnost, dolazimo do zaključka kako je igranje videoigara najmanje toksično. Naravno, postoji niz ekstremnih primjera i u ovom području, no simptome ovisnosti bi vjerojatno vrlo lako mogli naći i kod osoba koje su svoj život posvetile vježbanju, sportu ili glazbi.

Svaka strana ima dvije medalje pa tako i ova. Osim negativnih učinaka videoigara, kao što su ovisnost, ispadi agresije/prisutstvo nasilnog ponašanja, stvaranje pogrešne slike o stvarnom životu, igre imaju i razne prednosti: mogu nas naučiti nešto novo o životu, povećati vizualne oštrine, pomažu logici bržeg rješavanja problema, poticanje kreativnosti te mnoge druge.

Dragi gameri/gamerice i draga djeco, slobodno igrajte i dalje, ali svakako budite svjesni potencijalnih problema i opasnosti koji mogu nastati ako pretjerate. Najviše koristi imate od onoga što u životu dobro dozirate, stoga okrenite internet kao najjači medij i igre kao izvor zabave i kreativnosti u svoju korist i pametno iskoristite sve njihove blagodati.

Za sve koji o ovoj temi žele saznati nešto više, toplo preporučujemo da pogledaju ovaj BBC-jev dokumentarac:
 


BBC Horizon 2015 || BBC Science | Are Video... by Burak_Kavakc

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti