Informacije koje će razveseliti gamere: U planu je jeftinija verzija popularne igraće konzole?

Gameri bi uskoro mogli uživati u vrhunskom gamerskom hardveru po pristupačnijim cijenama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.08.2023. / 12:13

Igranje videoigara (Foto: Getty Images)

Dok i Microsoft i Sony u prodaji imaju dva modela novih generacija svojih igraćih konzola, njihova se taktika ipak razlikuje. Sony prodaje dvije konzole istog hardvera, a razlikuje se po tome što jedan model ima Blu-ray pogon, dok je drugi digitalna verzija plejke na koju se igre mogu samo preuzimati s interneta, ne i pokretati s diskova. Microsoftove obje konzole imaju pogon za diskove, no razlikuju se po hardveru.

Satya Nadella Izvršni direktor Microsofta brutalno komentirao jedan aspekt tržišta konzola: “To je svijet u kojem živimo. Ne volim takav svijet”

Iako oba modela mogu vrtjeli najjače igre, Series X model ima bolji hardver. Xbox Series S dolazi sa slabijim hardverom, no njegov je najjači adut cijena koja iznosi samo 299 dolara. Prema više izvora koji su upoznati sa situacijom u Microsoftu, čini se kako u toj kompaniji razmišljaju o Sonyjevoj taktici, odnosno predstavljanju digitalne verzije Xboxa X. Takva verzija, dakle, ne bi imala pogon za diskove, već bi se igre preuzimale na SSD i pokretale direktno s njega.

S obzirom na to da današnja cijena konzole iznosi 499 dolara, njena cijena bez diska vjerojatno će iznositi 399 dolara. Uz takvu cijenu, ne treba sumnjati da bi potražnja za Xboxom Series X značajno porasla.

Ove informacije dolaze od pouzdanog izvora iz gamerske industrije Nicka "Shpeshal Nick" Bakera te, prema informacijama kojih se on dokopao, u Microsoftu trenutačno samo razmišljaju o ovakvom obliku Xboxa, no čini se kako konačna odluka još nije donesena. Ako se u američkoj kompaniji odluče na jeftiniji i potpuno digitalni Xbox, takvu konzolu na tržištu ipak ne treba očekivati prije kraja sljedeće godine, komentirali su na stranici Tom Guide.

PlayStation Xbox protiv PlayStationa: Evo koji uređaj dominira u ratu konzola nove generacije

Što se tiče novog hardvera, odnosno nekakvih poboljšanih verzija Xboxa ili čak nekakvog drukčijeg gamerskog hardvera, Nick kaže kako u Microsoftu o njemu ne razmišljaju prije 2025. godine. Tada bi kompanija mogla predstaviti nadograđenu verziju svoje konzole koja bi mogla donijeti još malo jači hardver i bolju grafiku, no do tada ćemo zasigurno čuti još mnogo glasina oko tih planova i potencijalnih noviteta koje bi tvrtka mogla predstaviti.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti