Microsoft već razvija novu generacija Xboxa

Iako su se posljednje verzije Xboxa i PlayStationa pojavile prije samo nekoliko godina, Microsoft i Sony već razmišljaju o njihovim nasljednicima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.03.2023. / 09:04

Xbox (Foto: Afp)

U posljednjih nekoliko tjedana mrežom su se proširile informacije o planovima Sonyja i Nintenda na tržištu igraćih konzola, a prošli tjedan saznali smo i neke Microsoftove planove na ovom tržištu. Njih su otkrili dokumenti regulatornih tijela koja i dalje raspravljaju o Microsoftovoj akviziciji Activision Blizzarda teškoj skoro 70 milijardi dolara.

Uređaj se nalazi ispod, pored kontrolera “Slučajna” fotografija s Twittera otkrila Microsoftovu konzolu budućnosti

Regulatori u više zemalja provode istragu hoće li s tom akvizicijom Microsoft ugroziti konkurentnost na tržištu videoigara, što tvrde iz Sonyja, njihova najvećeg konkurenta koji se, jasno, protivi preuzimanju gamerske tvrtke koje potpisuje naslove poput Call of Dutyja. Iz Microsofta tvrde da neće biti nikakvih promjena te su čak najavili i dolazak ove igre na Nintendove konzole, dok su Sonyju ponudili ugovor prema kojem bi svaka nova verzija CoD-a tijekom sljedećeg desetljeća bila dostupna na PlayStationu isti dan kada i na Xboxu.

Regulatori i dalje ispituju cijeli slučaj, a od važnosti za njihovu odluku su i informacije o dugoročnim planovima Microsofta. Ti dugoročni planovi, među inim, uključuju i nasljednika Xboxa Series X i S. Prema objavljenim dokumentima, (no na kojima su zatamnjene najvažnije informacije), Microsoft je već krenuo s razvojem nove verzije svojih konzola koja će zamijeniti aktualne modele.

Nažalost, više detalja o tom uređaju nemamo, a u dokumentima je čak objavljeno i kodno ime konzole (koje ima dvije riječi), no kako je zatamnjeno možemo samo nagađati o njemu.

Podsjetimo, posljednje glasine vezane uz tržište konzola govore kako Sony već za sljedeću godinu priprema nadograđenu verziju aktualne konzole (PlayStation 5 Pro), dok 2028. možemo očekivati i PlayStation 6. Planove za nasljednika Switcha ima i Nintendo i ta će se konzola vjerojatno pojaviti prije šestice.

PlayStation Procurile su prve informacije o PlayStationu 6

Što se Microsofta tiče, prema spomenutim informacijama, novi Xbox već je u razvoju, no nekakvi detalji oko te konzole, barem trenutačno, nisu poznati. Jasno je jedino kako bi to trebao biti uređaj značajno snažnijeg hardvera i bolje grafike, a službene detalje o toj konzoli ipak ne treba očekivati tako skoro jer smo od njenog predstavljanja udaljeni godinama.

Izvor: Gamerant
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti