Procurile su prve informacije o PlayStationu 6

Iako se PlayStation 5 tek nedavno pojavio na tržištu, u japanskoj kompaniji već razmišljaju o njegovom nasljedniku.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.11.2022. / 16:26

PlayStation (Foto: Afp)

Nakon izlaska novih generacija PlayStationa i Xboxa, u nekim medijima mogli smo pročitati kako su to možda posljednje igraće konzole takvog tipa koje će predstaviti Sony i Microsoft. Naime, kako analitičari predviđaju da budućnost tržišta videoigara pripada streamingu, to znači da neće biti potrebe za kupovinom skupog hardvera jer će se sav procesorski i grafički zahtjevan posao odvijati u oblaku, dok će se igre moći igrati na TV-u, mobitelu ili nekom jeftinijem uređaju.

Slika nije dostupna Sony i Honda imaju zanimljiv plan za svoje automobile koji će oduševiti gamere

Za igranje bit će potrebna pretplata na gamerski servis i internetska veza - slično kao Netflix, ali za videoigre.

Microsoft i Sony već su predstavili takve gamerske servise, kao i NVIDIA, a na to je tržište čak ušao i Google sa svojim servisom Stadia od kojeg su nedavno ipak odustali.

Ako je budućnost zaista u streamingu, pitanje je hoćemo li onda zaista vidjeti PlayStation 6 i još jednu generaciju Xboxa. Službeno se o tome ne zna ništa, no zahvaljujući dokumentu koji je procurio u javnost, nešto ipak znamo, a to je da u Sonyju ipak planiraju novi PlayStation. Riječ je o dokumentu koji je Sony dostavio britanskom regulatoru koji istražuje Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda.

Među inim, u tom se dokumentu spominje kako je Microsoft ponudio da igre Activisiona budu dostupne na PlayStationu do 2027. godine te se sugerira kako nova generacija plejke neće biti dostupna do tada. Na te je informacije reagirao i analitičar Piers Harding-Roll koji se na Twitteru upitao znači li to da šestica stiže 2028. godine. Iako se konkretna godina spominje u dokumentu, ona je u njemu izbrisana jer bi se time otkrili korporativni tajni planovi, i ovako dobili dojam o kojem se razdoblju radi.

Ako su te informacije istinite, one nikoga ne bi trebale začuditi jer je Sony do sada predstavljao nove verzije svojih konzola svakih sedam godina.

Slika nije dostupna Zadovoljstvo u Sonyju: Povećanje cijene PlayStationa 5 nije utjecalo na potražnju

PlayStation 3 predstavljen je 2006. godine, PS4 2013., a posljednja generacija, PlayStation 5 2020. godine. Prema tome, 2027. godine (ili možda godinu poslije) zaista možemo očekivati novu verziju PlayStationa, osim ako se planovi zbog spomenute popularizacije streaminga ne promijene.

Izvor: Eurogamer


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti