Iz Googlea najavili gašenje “gamerskog servisa budućnosti”

Kada je pokrenuta prije nekoliko godina, Stadia je trebala predstavljati gamerski servis budućnosti, no čini se kako ta budućnost neće stići još neko vrijeme.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.09.2022. / 10:42

Google Stadia (Foto: AFP)

Mnogi analitičari vjeruju kako budućnost gamerskog tržišta pripada cloud pretplatničkim servisima u kojima će korisnicima za određenu mjesečnu naknadu biti dostupne brojne igre koje će moći igrati na različitim uređajima. Pri tome neće biti važan hardver, odnosno neće biti potrebna snažna računala ili igraće konzole, već će se procesorski i grafički zahtjevne operacije obavljati u cloudu. Korisnicima će trebati samo internetska veza i pretplata na takve servise da bi uživali u najjačim igram.

Google Stadia Google mijenja pravila igre: Predstavljena je budućnost igranja videoigara – Stadia!

Kako bi se pripremili za budućnost u kojoj će takvi servisi biti dominantni, Microsoft i Sony predstavili su svoja rješenja, kao i neke druge kompanije poput Nvidije i Googlea.

Google je na to tržište ušao 2019. kada su predstavili svoj “gamerski servis budućnosti” nazvan Stadia. Da situacija oko Stadije nije najsjajnija postalo je jasno prošle godine kada su iz Googlea najavili zatvaranje vlastitog studija za razvoj videoigara za tu uslugu. Već su tada počela nagađanja kako je budućnost Stadije upitna jer servis, usprkos dobroj ponudi igara u kojima su pretplatnici mogli uživati, nije privukao veliki interes korisnika.

Ono o čemu se tada nagađalo sada je postalo službeno. Iz Googlea su jučer najavili gašenje Stadije, a dobra vijest za sve trenutačne korisnike je da će im kompanija vratiti novac koji su kroz Googleovu trgovinu potrošili na kupovinu hardvera, kao i za sve igre i dodatke kupljene putem Stadijine trgovine. Korisnici novac na svojim računima mogu očekivati do sredine siječnja, a sam servis ugasit će se 18. siječnja sljedeće godine.

Igranje videoigara (Foto: Thinkstock) Jedan od razloga je i 5G: Dio stručnjaka smatra kako se bliži kraj igraćim konzolama

Kako je u objavi na blogu objasnio potpredsjednik i generalni menadžer Stadije Phil Harrison, usprkos “snažnoj tehnološkom temelju” na kojem je servis baziran, on jednostavno nije privukao pažnju koju su u kompaniji očekivali. Kao rezultat toga odlučili su se na “tešku odluku” gašenja tog servisa. Što se zaposlenika tog odjela tiče, oni će biti preraspoređeni na druge pozicije.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti