Google mijenja pravila igre: Predstavljena je budućnost igranja videoigara – Stadia!

Za uživanje u hardverski zahtjevnim igrama u budućnosti vam neće trebati skupo računalo ili igraća konzola, već samo pretplata na novi Googleov servis Stadia.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.03.2019. / 08:13

Google Stadia (Foto: AFP)

Google je napokon predstavio streaming servis o kojem glasine slušamo mjesecima, a iako smo saznali službene detalje vezane uz servis Stadia, neka su važna pitanja ostala neodgovorena pa tako i dalje ne znamo kada će nam ova revolucija na gamerskom tržištu biti dostupna i koliko će koštati, tj. koliko će iznositi mjesečna pretplata.

Kako se ranije i najavljivalo, Googleov servis za streaming igara oslobodit će nas posebnog i skupog gamerskog hardvera jer će se sav težak teret vezan uz procesiranje i grafiku odvijati na serverima ove kompanije, a korisnicima će biti potreban samo ekran na kojem će se prikazivati te igre s Googleovog oblaka. Dakle, iskustvo igranja trebalo bi biti isto na pametnim telefonima, tabletima, računalima i televizorima, pri čemu treba napomenuti da će servis raditi na računalima unutar browsera Chrome, za igranje igara na TV-u bit će potreban Chromecast, odnosno za uživanje na mobilnim ekranima bit će potreban Googleov Pixel telefon.

Google Stadia (Foto: AFP)

Pokretanje ovakvog servisa za streaming videoigara baziranog na oblaku puno je teže i kompliciranije u odnosu na glazbene i videoservise – veliki problem su latencija, odnosno kašnjenje prikaza sadržaja na ekranu. Dok to nije problem s videozapisima i glazbom, već najmanje kašnjenje prikaza sadržaja na ekranu može uništiti iskustvo igranja. No iz Googlea kažu da će, zahvaljujući njihovoj serverskoj infrastrukturi izbjeći taj problem i omogućiti glatko igranje i uživanje u videoigrama kakve danas igramo na konzolama u 4K rezoluciji i pri 60 fps. Uvjet koji je potreban za to, naknadno su objasnili iz Googlea za The Verge, jest minimalna internetska brzina od 25 Mbps.

Stadia dostupna ove godine

Project xCloud Pogledajte kako izgleda budućnost gaminga

Zanimljivost Stadije jest integracija s YouTubeom, na kojem ionako stotine milijuna ljudi gledaju gamerski sadržaj – u budućnosti će se korisnici koji gledaju gameplay neke igre pritiskom jedne tipke za samo nekoliko sekundi moći jednostavno početi igrati tu igru na svom računalu, bez instalacija i učitavanja.

Osim samog servisa Google je predstavio i vlastiti kontroler za upravljanje igrama koji podržava Googleovog Assistenta te dolazi s tipkom za dijeljenje gameplaya na YouTubeu, no za upravljanje igrama na njihovom servisu moći će se koristiti i drugi postojeći kontroleri. Također, osnovali su i poseban studio u kojem će razvijati videoigre isključivo za ovaj servis – za sada je poznato da će jedna od igara koja će biti dostupna na Stadiji biti Doom Eternal, a pored cijene, upravo bi katalog dostupnih igara mogao biti presudan za uspjeh Googleovog servisa.

Google Stadia (Foto: AFP)

Više informacija o novom servisu, vremenu njegove dostupnosti, kao i dostupnim igrama trebalo bi biti poznato tijekom ljeta, a iz Googlea su najavili da će Stadia biti dostupna "kasnije ove godine" i to na tržištima SAD-a, Kanade, Velike Britanije i "većine Europe“.

S predstavljanjem Stadije bitka na ovom tržištu tek počinje, jer je i Microsoft najavio sličan servis, a planove oko servisa za streaming igara ima i Amazon.

Izvor: Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti