Pogledajte kako izgleda budućnost gaminga

Iz Googlea su objavili kako će sljedećeg tjedna prikazati kakva je njihova vizija budućnosti gaminga – na to su reagirali iz Microsofta i jučer demonstrirali kako oni zamišljaju budućnost tržišta videoigara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.03.2019. / 17:07

Project xCloud (Foto: YouTube)

Iz Googlea su ovog tjedna na službenom profilu na Twitteru objavili video-teaser uoči konferencije Gamers Developers na kojoj namjeravaju predstaviti svoju viziju budućnosti gaminga. Detalje, naravno, nisu objavili, no svakome tko prati situaciju na ovom tržištu u posljednje vrijeme jasno je o čemu je riječ. Od Googlea očekujemo streaming servis za videoigre – umjesto igranja na skupim konzolama i računalima, igre ćemo moći streamati i u njima uživati na različitim uređajima.

Kao i za npr. Netflix (jer se ovakvi servisi najčešće nazivaju Netflixom za videoigre), bit će potrebno plaćati mjesečnu pretplatu, a korisnicima će na raspolaganju biti sve igre s tog servisa, dakle neće ih morati pojedinačno kupovati.

Slične servise pripremaju i konkurentske kompanije poput Amazona i Microsofta, a upravo je Microsoft jučer odlučio napraviti korak prije Googlea te je Microsoftov šef odjela za igranje u oblaku Kareem Choudhry demonstrirao njihov nadolazeći servis Project xCloud. Servis je najavljen još prošle godine, a sada je tijekom eventa Inside Xbox održana kratka demonstracija – voditeljica je zaigrala Forzu 4 na telefonu kojeg pokreće Android (koristila je upravljač za Xbox povezan bluetoothom s telefonom), pri čemu je sama igra streamana iz Microsoftovih podatkovnih centara, odnosno za procesiranje je bio zadužen Microsoftov udaljeni hardver, a ne hardver samog telefona.

Takva je, dakle, budućnost gaminga – sav težak teret procesiranja trebao bi se odvijati u oblaku i streamati na uređaje poput telefona, posebnih i jeftinijih konzola ili možda direktno na televizor. To znači da bi u igrama kvalitete kao na konzolama, mogli uživati gdje god želite i kako god želite, na sličan način na koji danas Netflixu možemo pristupiti s brojnih uređaja, jedino što je bitno jest povezanost s internetom.

Što se Microsofta i njihovog streaming servisa tiče, Choudhry kaže njihov cilj nije zamjena igraćih konzola, već korisnicima žele priuštiti veći izbor i nove načine na koje mogu igrati igre za Xbox. Testiranje xClouda možemo očekivati već tijekom ove godine, dok ćemo sljedeći tjedan saznati kakvi su Googleovi planovi za ovo tržište te kakva je njihova definicija budućnosti gaminga.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti