Jedan od best buy uređaja: Google predstavio novi pametni telefon iz serije Pixel

Googleov telefon srednje kategorije korisnike bi mogao privući odličnom kamerom s AI opcijama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.05.2024. / 10:05

Google Pixel 8a (Foto: Google)

Google je i službeno predstavio cjenovno povoljniji model iz svoje serije pametnih telefona Pixel 8. O modelu Pixel 8A glasine kruže već dugo vremena pa nam je manje-više sve bilo poznato i prije predstavljanja. Osim po solidnom hardveru i opcijama, ovaj telefon srednje kategorije korisnicima bi mogao biti zanimljiv i po cijeni (500 dolara na američkom tržištu tako da je vjerojatno riječ o jednom od best buy uređaja), ali i zato što, kao i ostali modeli iz ove serije, dolazi sa softverom podrškom od čak sedam godina.

Fotografiranje Googleove AI opcije uređivanja fotografija bit će besplatno dostupne na Androidima i iPhoneu

Kao i njegov prethodnik, model 8A dolazi s ekranom dijagonale 6,1 inč, no Google je na njemu povećao frekvenciju osvježavanja koja sada iznosi 120Hz, a poboljšana je svjetlina za čak 40 posto. Iz Googlea kažu kako je ovo njihov najizdržljiviji telefon do sada te posebno naglašavaju dizajn koji sprječava klizanje iz ruku te napominju kako može izdržati prolijevanje vode i prašinu.

Dobra vijest za sve mobilne fotografe jest što je Google i na ovom telefonu implementirao zanimljive opcije bazirane na umjetnoj inteligenciji. Dostupna je tako opcija pretraživanja pojmova na internetu jednostavnim zaokruživanjem objekata na fotografijama i stranicama (umjesto da ih se upisuje u tražilicu), kao i opcije koje mogu značajno poboljšati fotografije i videozapise. Među inim, na Googleovim stranicama spominje se opcije opcija Best Take koja na grupnim fotografijama može odabrati najbolji izraz lica za svaku osobu na slici, zatim Magic Editor putem kojeg se mogu pomicati objekti na slikama te im se mijenjati dimenzije te alat za uklanjanje zvukova iz videa Audio Magic Eraser.

Što se hardvera tiče, telefon pokreće Googleov čipset Tensor G3, dolazi s 8GB RAM-a i 128GB, odnosno 256 prostora za pohrani podataka. Zanimljivo, kamere su ostale iste kao i na njegovom prethodniku 7A, što znači da dolazi sa 64MP glavnom kamerom te 13MP ultraširokom kamerom. S prednje strane uređaja nalazi se 13MP kamera za selfije. Kapacitet baterije iznosi 4492mAh, a telefon podržava i bežično punjenje.

Google Pixel 8 Nije iPhone niti Samsungov Galaxy: Dodijeljena nagrada za najbolji pametni telefon na svijetu

U SAD-u novi se Pixel može naručiti već sada, a u prodaji će se pojaviti 14. svibnja.

Osim ovog, njihovog cjenovno najpristupačnijeg pametnog telefona, Google za ovu godinu ima i drugih planova na mobilnom tržištu. Tako možemo očekivati novu generaciju telefona Pixel (model 9 i 9 Pro), a i novi model telefona s fleksibilnim zaslonom te glasine govore kako će Pixel Fold 2 predstaviti na konferenciji krajem godine.

Izvor: Android Police

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti