Jesmo li sami ili ipak nismo? Otkriće teleskopa James Webb možda je znak izvanzemaljskog života u Sunčevu sustavu

Znanstvenici su i ranije smatrali kako to mjesto zadovoljava kriterije za život, a sada je došla još jedna potvrda.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.05.2023. / 14:59

Enceladus (Foto: Afp)

Osim na Zemlji, dosad su otkrivena samo dva mjesta s tekućom vodom unutar Sunčeva sustava. To su Jupiterov mjesec Europa te jedan od više od sto Saturnovih mjeseca - Enceladus. Upravo zbog toga ta su dva mjeseca predmet povećanog interesa astronoma i astrobiologa, a novi podaci samo će povećati interes za Enceladusom.

Izvanzemaljci na Zemlji VIDEO Pogledajte ovaj film apokalipse koji je napravljen uz pomoć umjetne inteligencije i probajte NE ostati bez teksta

Naime, oni pokazuju kako postoji mogućnost da, ako zaista postoji život izvan Zemlje, odnosno unutar Sunčeva sustava, to bi moglo biti upravo na tom mjesecu. Nove smo podatke dobili zahvaljujući teleskopu James Webb, koji je otkrio prilično velik oblak vodene pare koji dolazi s njegova južnog pola. Trenutačno nije poznato što uzrokuje ovako masivni oblak koji se proteže duljinom od gotovo deset tisuća kilometara te je njegova veličina iznenadila znanstvenike. Kada sam pogledao vidio podatke, mislio sam da je riječ o nekoj grešci. Bilo je tako šokantno otkriti vodeni oblak više od 20 puta veći od mjeseca, komentirao je član NASA-ina tima koji proučava oblak pare Geronim Villanueva.

Ovaj mjesec, šesti po veličini koji kruži oko Saturna, od njega je udaljen više od 230 tisuća km, neprekidno izbacuje molekule vode, ostavljajući iza sebe, kako su to slikovito opisali iz NASA-e, aureolu, gotovo poput krafne. Prema Webbovim podacima, Enceladus vodom opskrbljuje cijeli Saturnov sustav, uključujući i sam planet.

Pitanje koje se postavlja i na koje bi svi željeli dobiti odgovor jest - ima li na tom mjesecu, odnosno njegovu oceanu, života. Dok odgovor ne znamo, znanstvenici naglašavaju kako Enceladus ispunjava sve kriterije za to. Osim vode, još prošle godine otkriveno je kako ocean sadrži i fosfor, vitalni građevni element života koji se koristi za izgradnju DNK-a i RNK-a, kao i druge važne elemente za život kakve poznajemo - ugljik, vodik, dušik, kisik i sumpor.

Zemlja i Mliječna staza, ilustracija Švicarski znanstvenik ima novo objašnjenje zašto još uvijek nismo pronašli izvanzemaljce u svemiru, otkriva i koliko bismo još mogli čekati na to

Još nešto što ide u prilog potencijalnom životu na ovom oceanu jest što taj ocean izbacuje plin metan, koji se inače vezuje uz mikrobe, odnosno oni ga proizvode ili koriste. Upravo zato znanstvenici razmišljaju kako u oceanu na južnom polu Saturnova mjeseca žive ili su prošlosti živjeli mikrobi.

Izvor: Daily Mail

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti