Meta planira oživjeti Abrahama Lincolna, ali i brojne druge poznate osobe

Digitalni Lincoln, al i AI chatbotovi s osobnostima drugih ljudi stižu u rujnu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.08.2023. / 11:17

Abraham Lincoln (Foto: Afp)

Nakon ChatGPT-a pojavili su se brojni različiti chatbotovi bazirani na umjetnoj inteligenciji. Dok su neki poput Googleova Barda namijenjeni svim korisnicima i ne naplaćaju se, dio kompanija razvija interne AI alate koje će koristiti samo njihovi zaposlenici, poput Samsunga i Applea.

Google asistent Google priprema nabrijanu verziju asistenta koji će koristiti generativnu umjetnu inteligenciju

Velike planove s AI chatbotovima ima i Zuckerbergova Meta, a njihov je plan prilično zanimljiv. Naime, namjeravaju predstaviti chatbotove koji će imati osobnosti određenih poznatih osoba s kojima će korisnici njihovih društvenih mreža moći komunicirati. Ti chatbotovi trebali bi poboljšati pretraživanje i preporuke na Facebooku i njihovim drugim mrežama poput npr. planiranja putovanja i slično.

Prema osobama koje su upoznate s planovima kompanije, nove AI alate možemo očekivati u rujnu, a Metina umjetna inteligencija trebala bi ljudima omogućiti zabavnu komunikaciju s chatbotovima, a s jednim od takvih od takvih chatbotova Meta navodno planira stvoriti digitalni prikaz Abrahama Lincolna. Nema sumnje kako bi s njim bilo zabavno porazgovarati o povijesti i američkom građanskom ratu.

Mark Zuckerberg još je početkom godine najavio kako će tvrtka posvetiti velike resurse prema umjetnoj inteligenciji kako bi razvili bolje i kreativnije alate za svoje korisnike. Razvoj ovih chatbotova ide u tom smjeru, a kako naglašavaju na Cnetu, bit će namijenjeni čak 4 milijarde korisnika koji svaki mjesec koriste različite Metine servise.

Osim što bi takvi chatbotovi trebali pomoći korisnicima, oni bi mogli pomoći i Meti jer bi, zahvaljujući njima, mogli dobiti brojne nove podatke koje mogu iskoristiti za personalizirano oglašavanje, odnosno povećanje prihoda od oglasa, što je Metin glavni izvor zarade.

LinkedIn LinkedIn priprema novi AI alat koji bi korisnicima trebao pomoći u potrazi za novim poslom

Iako sve više resursa ulažu u AI, Meta ne želi zapostaviti i metaverzum, koji se do sada pokazao kao rupa bez dna na koju su već potrošeni deseci milijardi dolara. Prošli tjedan tvrtka je tako najavila poboljšanje svoje aplikacije za virtualnu stvarnost Horizon Worlds te su pokrenuli vlastiti studio koji je fokusiran na razvoj VR igara. Hoće li to utjecati na poboljšanje iskustva korištenja virtualne stvarnosti ili će Meta samo nastaviti trošiti novac za neuspješne proizvode, saznat ćemo tijekom sljedećih mjeseci, odnosno godina.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti