Poznati analitičar objavio svoja predviđanja o budućim modelima iPhonea

U rujnu ove godine Apple bi trebao predstaviti nove modele iz serije iPhone 16, dok 2025. stiže iPhone 17 s nekim velikim novitetima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.01.2024. / 15:43

Apple iPhone 15 (Foto: Apple)

Nakon što su iz Barclaysa objavili prilično zabrinjavajuće vijesti za Apple o slabijoj potražnji za posljednjom generacijom iPhonea te upozorili da isti scenarij, odnosno pad prodaje očekuju i od nadolazećeg modela iPhone 16 koji će predstaviti u rujnu, cijena dionice ovaj je tjedan završila u crvenom. Iako Apple i dalje dominira na tržištu premium pametnih telefona, odnosno najskupljih uređaja te na tom tržištu drži više od 70 posto, konkurencija je sve jača.

Kako bi zadržali visoku prodaju uređaja od kojeg Apple ostvaruje najviše prihode, kompanija konstantno mora razvijati nove opcije i poboljšati svoje telefone, a što možemo očekivati od nadolazećih generacija iPhonea saznali smo od poznatog analitičara Ming-Chi Kua.

Apple iPad Pro Poznati su planovi za nove modele iPada, a saznali smo i nešto novo o Appleovom uređaju s fleksibilnim ekranom

Prema njegovim izvorima, promjena za nadolazeću generaciju iPhonea Pro odnosi se na veličinu ekrana te će model iPhone 16 Pro imati ekran dijagonale 6,3 inča. Također, oba nova modela iz serije Pro koje će kompanija predstaviti ove godine trebala bi imati peterostruki periskopski zum, što garantira još bolje i kvalitetnije fotografije koje će korisnici moći snimiti s ovim telefonima. Još jedna promjena vezana uz kamere na ovim telefonima odnosi se na ultraširoku kameru čija bi rezolucija, na oba modela iz serije Pro, trebala iznositi 48MP u odnosu na dosadašnjih 12MP.

Osim modela iPhone 16, Kuo je komentirao i telefon koji će Apple predstaviti 2025. godine, iPhone 17. Iako je do predstavljanja samog uređaja ostalo još dosta vremena i moguće su različite promjene, ovaj analitičar kaže kako će Apple na ovom telefonu značajno nadograditi kameru za snimanje selfija. Rezolucija kamere tako bi se trebala povećati s 12 na 24MP te bi, za razliku od aktualnih i starijih modela koji imaju pet elemenata, trebale imati šest elementa leće i ti bi noviteti trebali utjecati na “značajno poboljšanje kvalitete fotografija” snimljenih prednjom kamerom, s posebnim naglaskom na još bolje fotografije u uvjetima slabije vidljivosti. Čini se kako ti noviteti neće biti rezervirani samo za dva najjača modela, odnosno seriju iPhone 17 Pro, već će i obična dva modela dobiti 24MP prednje kamere.

Krađa telefona Još sigurniji iPhone: Lopovi neće moći otključati ukradeni Appleov telefon čak i ako znaju passcode

Novitet koji bi, barem na modelima sljedeće godine, trebao biti dostupan samo na iPhoneu 17 Pro i Pro Max jest implementacija FaceID tehnologije, odnosno senzora ispod samog ekrana. Poznato je kako Apple već neko vrijeme razvija tu tehnologiju te bi je mogao predstaviti sljedeće godine. Dok će senzor za otključavanje telefona licem biti smješten ispod ekrana, prednja kamera i dalje će se nalaziti na samom ekranu, iako Apple planira da se jednom i ona nalazi ispod ekrana i bude nevidljiva oku. Ipak, tako nešto ne treba očekivati prije 2027. godine.

Izvor: Mac Rumors


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti