Porast potražnje za premium telefonima: Nekima su statusni simboli, a jedan brend je daleko ispred svih

Iz Counterpointa kao telefone iz premium kategorije računaju modele skuplje od 600 dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.01.2024. / 15:41

iPhone (Foto: Afp)

Iako konačne brojke na tržištu pametnih telefona još nisu finalizirane, dosadašnje brojke, kao i predviđanja analitičkih kompanija pokazuju kako je prošle godine porasla potražnja, odnosno prodaja pametnih telefona iz najskuplje, odnosno premium kategorije. Analitičari iz Counterpointa granicu za tu kategoriju postavili su na 600 dolara te je, prema njihovim podacima, prodaja telefona skupljih od te cifre porasla za šest posto u 2023. u odnosu na godinu ranije.

Apple Kamera skrivena ispod ekrana: Procurili Appleovi planovi za buduće modele iPhonea

U odnosu na cjelokupno tržište pametnih telefona, premium segment zauzeo je 24 posto tržišta, tako da je skoro svaki četvrti prodani telefon na svijetu skuplji od 600 dolara.

Dok na općenitom tržištu dominira Samsung (izuzev izuzetaka poput četvrtih kvartala nekih godina), kategorijom premium pametnih telefona u potpunosti dominira Apple. Tako nešto i nije čudno, s obzirom na to da su često upravo njihovi telefoni najzastupljeniji među listama top 10 najprodavanijih telefona.

Prema Counterpointu, prošle godine Apple je zauzeo čak 71 posto udjela na tržištu premium telefona, no koliko god da se to čini puno, riječ je o padu udjela u odnosu na 2022. godinu, kada je Apple zauzeo 75 posto ovog tržišta. Tih nekoliko postotaka Appleovog udjela na tržištu uzeli su Samsung, Huawei i Xiaomi. Udio južnokorejske kompanije porastao je sa 16 na 17 posto, Huaweija s 3 na 5 posto, dok je udio Xiaomija porastao s jedan na dva posto. Oppo je ostao na jedan posto, kao i 2022. godine.

Rast na ovom tržištu zabilježen je ponajviše zbog povećane potražnje u Kini, zemljama zapadne Europe, Indiji te MEA tržištu. Ono što je zanimljivo je da je na porast ponajviše utjecala prodaja uređaja u ultra premium segmentu, odnosno telefona s cijenom od tisuću dolara.

Što se budućnosti tiče, analitičari očekuju kako će prodaja telefona unutar kategorije premium segmenta rasti i dalje te da će njen porast biti veći od ukupnog porasta na smartphone tržištu.

Elon Musk Kamere iPhonea 15 oduševile Elona Muska: "Kupujem jedan"

Kao jedan od razloga povećanja potražnje za skupljim uređajima, analitičar Counterpointa Varun Mishra naglasio je sve veću važnost koju pametni telefoni imaju u našim životima te su korisnici danas spremni platiti više novaca za kvalitetniji uređaj koji će koristiti duže vremena. S druge strane, za dio je korisnika, pogotovo one na tržištima u razvoju, skuplji telefoni predstavljaju statusni simbol.

Izvor: GSM Arena
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti